onsdag 11 juni 2014

Vad väcker vårt intresse?

Vi på bloggens närmar oss sakta men säkert 100 lyssnade dokumentärer. Det innebär att vi avverkat drygt hälften av de cirka 170 dokumentärer som gjorts under de 10 år som programmet funnits. 

Från början inriktade vi oss helt på dokumentärer som vi trodde var bra. Alla som vi hörde gott om eller själva tyckte verkade spännande lyssnade. Efterhand har vi också, i bloggens tjänst, kommit att lyssna på de 20 som utgör "mest delade"-listorna samt en rad olika typer av dokumentärer (bland annat specialprogrammen och serien Världen). 

Så efter detta relativt fria botaniserande - vilken säsong har lockat oss att lyssna på flest dokumentärer?

År 2005 - 80 % - 4 av 5 avlyssnade. Första säsongen lockar så klart. Tidigt lyssnade vi på Tjernobyl för att få höra det legendariska första programmet. Endast programmet om dramat på Västtyska ambassaden är kvar. 

År 2006 -  35 % - 6 av 17 avlyssnade. Relativt outforskad säsong. Stureplansmorden mycket omtyckt dokumentär men här finns många klassiker kvar att höra, bland annat om Tvångssteriliseringarna och Fermenta. Skomakarligan var det ett långt inslag om på Veckans Brott så där är attraktionskraften svag - än så länge. 

År 2007 -  35 % - 6 av 17 avlyssnade. Vi har hört samtliga fyra i specialprogrammen om sex och sexualitet. I övrigt finns mycket kvar att höra. IB-affären och Hallandsåsen har vi visserligen hört någon gång men de ska lyssnas igen innan det är dags för betygsättning. Efter att ha sett filmen "Ebbe - The Movie" så får det vänta lite med P3 Dokumentärs skildring av legenden Ebbe Carlsson. 

År 2008 - 52 % - 14 av 27 avlyssnade. Antalet dokumentärer skjuter i höjden och flera nya producenter släpps in. Blandningen är god: spioner, veganer, tjuvjakt, prostitution, katastrofer och mord. Här finns också Kristofer Hanssons dokumentär om fallet Thomas Quick - som av obskyra skäl är bortplockad

År 2009 - 52 % - 11 av 21 avlyssnade. Redaktionen sansar sig och drar ned med en handfull verk jämfört med säsongen innan. Som vanligt en bred blandning: mord, rave, brokatastrofer, miljöförstöring, utpressning, nynazism och sexualitet. 

År 2010 -  63 % - 17 av 27 avlyssnade. P3 Dokumentär lanserar sin specialsatsning Världen där bland annat raskravallerna i Los Angeles på 90-talet, vänstergerillan Farc i Colombia och Nelson Mandela blir belysta. Här finns också klassiska P3-teman: fånguppror (på Österåker), mord (Knutbydramat), statliga övergrepp (Vipeholmsexperimenten) och naturkatastrofer (Tsunamin). 

År 2011 - 35 % - 7 av 20 avlyssnade. P3 Dokumentärs minst lockande säsong. Delvis för att specialsatsningen på utrikeshändelser fortsätter bland annat genom att skildra Ungdomshuset i Köpenhamn och Franco-regimen. De uppenbara kioskvältarna saknas. Producenten Emma Janke utmärker sig genom att göra två mycket bra dokumentärer: Om mordet på Pela och om Södermannen

År 2012 - 40 % - 8 av 20 avlyssnade. Satsningen på halvljumna utrikeshändelser fortsätter bland annat om knarkarkvarten Christiania i Köpenhamn och Dammkatastrofen i Sevilla. Här finns också händelser inrikes: historien om Billy Butt, mordet på Caroline Stenvall och kontroversielle Södertäljeflickan. 

År 2013 - 47 % - 7 av 15 avlyssnade. Mer inrikes och bättre standard. Flera riktigt starka kort: Dråpmisstänkta läkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus, Peter Rätz: MC-infiltratören och prisbelönta Verklighetens Lilja 4-ever av Emma Janke. 

År 2014 - 63 % - 5 av 8 avlyssnade. Något har hänt - P3 Dokumentär har mer repriser än nya dokumentärer på senare tid. På sätt och vis är det inte konstigt. P3 Dokumentär har gjort så många satans bra dokumentärer att det vore tjänstefel att inte sända ut dem igen. Samtidigt är vi många som skulle vilja veta hur redaktionens framtid ser ut. Vad är planen? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar