fredag 27 juni 2014

Året nynazisterna skakade Sverige

Premiär: 15 mars 2009 (lyssna här)
Av: Daniel Värjö
Det är bra så länge reportern är tyst.

Medverkande: Mördade Björn Söderbergs pappa Börje, historikern Heléne Lööw som forskat om nynazister i Sverige, granskande journalisten Peter Karlsson som blev skadad av en bilbomb, biträdande åklagare Kerstin Skarp, polisens utredare Eiler Augustsson och Expos chefredaktör Daniel Poohl. 
Klipp: Mängder av "Sieg Heil"-rop från hemmavideos. Larmsamtalet från grannen när Björn Söderberg sköts ihjäl av nazister. Från rättegången när en av de åtalade för mordet på Björn Söderberg förklarar sig oskyldig. Ögonvittnet Staffan Viman som upptäckte de skjutna poliserna i Malexander. Politikern Ulrica Messing. Publicisten Mats Svegfors om varför Sveriges största dagstidningar gick samman och uppmärksammade nazister. 
Längd: 1h 17min

Reportern Daniel Värjö, som länge intresserat sig för invandring och högerextrema yttringar, kallar 1999 för året då nynazisterna skakade Sverige. Skälet till det är tre:

1/ Syndikalisten Björn Söderberg - som tar strid mot nazisten Robert Vesterlund på sin arbetsplats - mördas av tre nazisterkompisar till Robert. 

2/ Journalisten Peter Karlsson, som jobbar med att göra avslöjanden om nazister, skadas allvarligt när hans bil sprängs. Gärningsmannen hittas aldrig. 

3/ Jackie Arklöv ("den svarte nazisten"), Tony Olsson och Andreas Axelsson utför bankrån och mördar två poliser. Denna tredje punkt lämnas lite luften - gänget var nazister men reportern lämnar fallet i stort sett utan kommentarer. 

Den tydliga kopplingen mellan 1 och 2 beskrivs i denna Aftonbladet-artikel

Bäst i dokumentären är den noggranna skildringen av uppklarandet av mordet på Björn Söderberg samt intervjun med Söderbergs pappa. En man jag får stor sympati för. En annan bra sekvens är när aktivisten och politikern Björn Fries (S) från Karlskrona får ett samtal från nazisten Anders Högström som vill hoppa av. 

Björn Söderberg, mördad av en nazist.
Högström var ledare i det främsta nazistpartiet, Nationalsocialistisk front (NSF), och han kan inte ställa sig bakom mord på meningsmotståndare och poliser. 

Björn Fries är en välkänd Karlskronaprofil och staden har länge brottats med sitt rykte eftersom NSF bildades där. 

Jag jobbar tidvis i Karlskrona och såg Björn Fries senast i går då han köpte en flaska rosébubbel på Systembolaget. 

Ett problem med dokumentären är reportern Daniel Värjös prator. Det är blandning mellan välartikulerat, långsamt, sömnigt och övertydligt. 

Jag kan inte bestämma mig för om han älskar eller hatar att höra sin egen röst.

Ett tecken på att han faktiskt älskar sin egen röst är att han konsekvent tar bort bakgrundsmusik när han ska prata. Det ska vara tyst så att vi hör ordentligt. Det gör att spänningen, gestaltningen och ljudbilden slås undan. 

Det känns lite som om att han håller upp ett glas och klingar lite med kniven innan varje prata när han sänker musiken. Det känns mer som ett högtidligt tal än en dokumentärprata. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar