onsdag 4 juni 2014

Catrine da Costa

Premiär: 29 januari 2006 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson
En god inblick i
en fascinerande story. 

Medverkande: Journalisten och författaren Per Lindeberg, polisen Pim Martinsson, journalisten Lars Borgnäs, chefsåklagare Anders Helin. 
Arkivklipp: Förhör med allmänläkarens förra fru, advokaten Bengt H Nilsson, prostitutionsutredaren och författaren Hanna Olsson
Längd: 1h 9min

Detta är blott den 6:e dokumentären från P3 tar upp det legendariska styckmordet på prostituerade Catrine da Costa. Frågan är om något mord lett till så mycket kontrovers i svensk kriminalhistoria. Än i dag skrivs det böcker som berör vad som hände. 

Klart är att en obducent, Teet Härm, och en allmänläkare, Thomas Allgén, blev misstänkta för mordet. Orsaken var framförallt att obducenten Teet Härm var en rätt skum person. Inte nog med att han gillade avancerade skräckfilmer, hade en översexualiserad flickvän och ansågs vara allmänt känslomässigt avtrubbad - hans förra fru hade begått självmord under påstått mystiska omständigheter. 


Allmänläkaren blev misstänkt för att ha förgripit sig på sin mycket unga dotter och efter en tids övervakning (från mamman och två psykologer) gav dottern, som bara var 3-4 år, ledtrådar om att hon kunde ha varit med och sett en likskändning - där en man vid namn "Tomt" omnämndes. 


Med tanke på att Catrine da Costa delvis var skickligt styckad och att hennes kvarlevor hittades nära Teet Härms arbetsplats blev polisens teori att obducenten och allmänläkaren tillsammans styckat (och mördat) kvinnan. Det med läkarens då 2-åriga dotter som vittne. 


Det är en snårig historia och än i dag finns det ingen entydig teori om vad som hänt Catrine da Costa. 


Dokumentären är en svulstig sammanfattning av historien. Det flyter på snabbt och är spännande. Men det är lika mycket en uppläsning av kända fakta som en radiogestaltning. Och det blir väl gubbigt. 


De åtalade, friade men legitimationsberövade läkarna har debatterat för sin sak. Författaren Per Lindeberg har en sajt med mycket information. På Flashback är tråden om styckmordet på Catrine da Costa extremt livlig. 


Nedan har jag gjort ett kollage som återspeglar den hätska tonen, observera att citaten är alla från olika debattörer. Det handlar alltså inte om en debatt mellan två uppretade personer - utan snarare hundra stycken.





Det så kallade "dagboksvittnet" är ett kontroversiellt inslag i historien. Hon hittades död Thailand många år senare, enligt Aftonbladet. Jan Guillou kallar henne för mederskan vid upprepade tillfällen. 


SVT:s Historiska brott har gjort en dokumentär om fallet (specialprogram från Veckans Brott 22 mars 2011). Där framträder bland annat allmänläkaren Thomas Allgén (37 minuter in). Där hörs också utdrag från de band som mamman spelade in med sin dotter samt blir kommenterade av en expert (29 minuter in). Leif GW Persson sågar utredningen längs med fotsulorna. (se nedan)




På Youtube har någon lagt ut klipp från när Debatt i SVT tar sig an ämnet (2008). Det också där allmänläkaren Thomas Allgén träder fram för första gången - som också klipps in i ovanstånde dokumentär från Veckans Brott. 

En vän till allmänläkaren Thomas Allgén, läkaren Claes-Göran Lönnroth, har skrivit ett öppet brev till Thomas Allgéns dotter Karin. Han ber henne att ta kontakt med sin pappa och att hon ska förstå att hennes minnen av en eventuell styckning samt sexuella övergrepp inte är verkliga. 


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar