söndag 29 juni 2014

Klotterkriget och muthärvan på SL

Premiär: 13 november 2011 (lyssna här)
Av: Rosa Fernandez 


Nyanserat och fartfyllt. 
Medverkande: Klottrets fiende nummer 1, Storstockholms lokaltrafiks (SL) förre trygghetsansvarige, Kjell Hultman. Två anonyma klottrare samt en anonym före detta klotterjagare på Falck security, SL-chefen Thomas Silvander, journalisten Svante Tidholm, grafittiforskaren Jacob Kimvall, åklagaren Nils-Eric Schultz, stabschef Björn Holmberg på SL, Falck securitas förre vd Peter Lindegård. 
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 16min

En dag för en anställd på lokaltrafiken i Stockholm (SL) för sig att de som klottrar på bolagets tåg och bussar ska krossas. Han heter Kjell Hultman och är en före detta polis som sökt sig till buss-, pendeltåg- och tunnelbanetågtrafiken. 

Han beskrivs som ambitiös, vältalig och kreativ. Men snart kommer rapporter om att bekämpningen av klottrare gått snett. Både skyldiga och oskyldiga berättar om övergrepp - de slås ned av maskerade väktare som vägrar att identifiera sig och håller på att skapa stora spaningsregister över misstänkta klottrare. 

Och Kjell Hultman säger sig vara totalt ovetande. Det som han samtidigt låter sig bjudas på resor till Singapore av… inte SL. Utan av bolaget Falck security. Snart är interutredningen mot Hultman på gång. 

Rosa Fernandez har gjort tre dokumentärer (till dags dato) för P3 Dokumentär. Detta är den första jag hör och om övriga är lika bra som denna har jag hittat en ny favorit. Det är bra research, fina intervjuer, engagerat och med en tydlig granskande ton. Hon har velat komma nära och intervjun med storyns "bad boy" Hultman är superbra. 

Det känns verkligen som om att hon klarar av att hålla mer än en tanke i huvudet samtidigt. Det är komplext. 

Den största bristen är pratorna som inte har den rätta tonen. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar