tisdag 24 juni 2014

Egyptieravvisningen

Premiär: 6 juni 2010 (lyssna här)
Av: Tove Leffler och Lars Truedsson
För dig som gillar granskningar.

Medverkande: Förre EU-kommissionären Thomas Hammarberg, terrormisstänkte och avvisade Ahmed Agizas juridiska ombud Anna Wigenmark, Mohammad al-Zerys advokat Kjell Jönsson, anställd på Säpo, förre justitieministern Thomas Bodström (S), Gun-Britt Andersson som jobbade på regeringskansliet samt de tre grävare på Kalla Fakta avslöjade affären. 
Klipp: En hemlig bandinspelning som gjordes av en journalist på Kalla Fakta. Nyhetsklipp med bland annat Fredrik Reinfeldt, Tobias Billström samt Ekots lördagsintervju där Göran Persson får kluriga frågor av Thomas Ramberg. 
Längd: 1h 16min

CIA hör av sig till svensk polis och frågar om det är okej att de hämtar två terrormisstänkta som sökt asyl i Sverige. De vill gärna köra dem i sitt eget flygplan från Bromma flygplats till en säker tortyrfångenskap i Egypten. Gärna på natten - omgående. Det får de. 

Fast först vill Sverige snacka med Egypten och få dem att lova att männen inte torteras. Ett sådant papper fås. Sen tas de misstänkta terroristerna med, får en sobril uppkörd i rumpan och skickas till Egypten.

Där de, hör och häpna, torteras. 

Svenska regeringen säger sig vara chockade. Vi har ju ett papper från någon i landets säkerhetstjänst, vem det nu var, om att de inte ska få elchocker i ballen. 

Detta avslöjas sedan av reportrarna Fredrik Laurin, Joachim Dyfvermark och Sven Bergman på TV4:s Kalla fakta. För det fick de Stora journalistpriset för årets avslöjande år 2005. 

Lars Truedsson och Tove Leffler intervjuar många och har gjort research så det räcker och blir över. Här passerar varenda kotte som varit inblandad i affären och får åtminstone chansen att göra ett uttalande eller två. 

Det är en P3 Dokumentär som tydligt drar åt granskningshållet. Det är kritiskt, tydligt och torrt. Det finns övrigt att önska men det tänker jag lämna därhän. 

Ahmed Agiza har ett antal gånger påståtts vara terrorist och den anklagelsen upprepar även Thomas Bodström i P3 Dokumentär. När han fick permanent uppehållstillstånd i Sverige år 2012 uppgav han för Aftonbladet att han är en samvetsfånge och att han aldrig haft samröre med terrorister. 

Efter att Ahmed Agiza kom till Sverige återförenades han med sin familj och flyttade till en stad i Mellansverige. Sveriges Radio hälsade på honom och lät honom bedyra sin terroroskuld. 

Hur det än är med hans påstådda terrorism blev Sveriges sätt att låta CIA klampa in på svenskt territorium och skicka iväg asylsökande till militärdiktaturen Egypten en ordentlig plump i människorättsprotokollet. 

Bäst i dokumentären är den sekvens när vi får följa reportern Fredrik Laurin och vad som hände när han låtsades jobbade för en svensk myndighet och hörde av sig till amerikanska säkerhetsmyndigheter och ställde frågor om ett mystiskt plan. Det kittlar i min kropp, när jag hör samtalet. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar