onsdag 18 juni 2014

Diskoteksbranden i Göteborg

Premiär: 31 oktober 2008 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Fruktansvärt men bra. 

Medverkande: Då 15-åriga brandöverlevaren Nicole de Vaughn, festfixaren Parash Lama som överlevde branden själv men förlorade sin bror, brandmannen Gunnar Lindahl, biträdande spaningsledare Leif Rundberg, Ingmar Wickström på Sahlgrenska sjukhuset, Anne Britt Söderberg som förlorade sin dotter Johanna, straffprocessprofessorn Christian Diesen.
Klipp: En del nyhetsklipp men inte speciellt många. Huvudvittnet Arash Sefanian som träder fram till rätteången när en belöning utfärdas.
Längd: 1h 7min

Jag var lärarvikarie på en skola i Malmös förorter. En brandman som var med på branden i Göteborg var där för att prata om brandsäkerhet - det kan ha varit Gunnar Lindahl. Fanns det något av barnen som inte lyssnade när han berättade att den enda utgången var helt blockerad av människor som fastnat i sitt försöka att komma ut?

Han beskrev det som om att ungdomarna låg där som fiskar på torra land. I den giftiga brandröken låg de och kippade efter andan - kilade fast bland varandra. 

Nej, det var knäpp tyst. Enda gången den terminen. 

Anton Bergs dokumentär om brandkatastrofen i Göteborg år 1998 är fokuserad, mörk och välresearchad. Här finns kanske ingen tydlig konflikt men den är ett genomarbetat dokument där varje illustration och prata är motiverad.

Här får vi höra hur regeringens belöning på tre miljoner kronor fick ett avgörande vittne att träda fram. Vi får höra många inträngande skildringar från rökgashelvetet inne på diskoteket. Det är hemskt, fruktansvärt, ja, nästan outhärdligt. 

Men då ska man veta hur det var för dem som stod offren allra härmast. Det var värre. Anne Britt Söderberg som förlorade sin dotter beskriver hur hon är glad för att hennes döde dotter inte var bränd - hon hade bara bytt hudfärg lite: hon såg solbränd ut. 

Bäst är ett klipp från rättegången när en anhörig håller tal om sin dotter Moa. "Hennes ögon var som spruckna speglar." 

Dokumentären nominerades till public services (SVT, SR och UR) interna utmärkelse Ikarospriset. Dokumentären vann lyssnarnas pris i april 2015 när P3 Dokumentär firade 10 år. Den anses alltså vara den bästa någonsin, enligt de som röstade på sajten.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

1 kommentar:

  1. Tycker den bästa scenen är när Gunnar berättar om hur de langar ut personer från den igenkorkade dörren och att de ställer stegen på kropparna för att få ut överlevande. Man ryser i hela kroppen...

    SvaraRadera