tisdag 24 juni 2014

Fermenta

Premiär: 22 oktober 2006 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson
För långt, för dumt,
för mycket hissmusik. 

Medverkande: Mannen bakom Fermenta: Refaat el-Sayed (även utnämnd till "Årets svensk" 1985 av SVT:s Rapport), ekonomijournalisten Christer Pettersson på SVT, ekonomen Carl Hamilton som skrev el-Sayeds biografi. 
Klipp: Nyheter, bland annat med Volvochefen Pehr G Gyllenhammar och ett underbart klipp från TV eller radio när man berättar vad en yuppie är ("De har en faaajlo-fäx")
Längd: 1h 27min

Jag minns hur pappa satt framför tv:n någon gång på 80-talet. På skärmen syntes en man, som jag senare förstod var Refaat el-Sayed, som pratade väldigt konstigt. Inte att han bröt utan för att han lät som om han i hela sitt liv druckit klorin till frukost. Nu när jag hör radiodokumentären så inser jag att han dessutom har en väldigt annorlunda satsmelodi. Han bryter på ett helt eget sätt. 

Refaat el-Sayed gjorde kometkarriär med sitt bolag som skulle hitta nya spännande läkemedelssubstanser. Han sålde och styckade utan pardon och blev något av en hjälte under en period av okritiskt hyllande av snabba klipp på börsen. 

Sen avslöjades han som bluffare - bland annat för att han ljugit om att han hade en akademisk examen. 

Det bästa med dokumentären är att skaparna under en period i mitten av dokumentären får det fartfyllt - det är en fin inblick i hur man kan fiffla och trixa sig fram som företagsledare genom att på olika sätt manipulera börsvärdet på sitt företag. 


För en gångs skulle låter det kul med aktier och börsvärdering. 

Musiken i P3 Dokumentär - alltså den som ligger i bakgrunden och förstärker känslor och stämningar - är generellt sett mycket bra. Utan den hade många dokumentärer varit betydligt mindre medryckande. 


Fermenta är ett tydligt undantag. 15 minuter in kommer någon slags märklig trumpet-hissmusik. Det låter som något från sågade kult-ungdomssnusk-klassikern Den blå lagunen (1980). Jag har oerhört svårt för det. 

Och till syende och sist är intervjun med skurken - Refaat el-Sayed - dum. Visst fyller den sin funktion i och med att han framstår som paranoid och gränslös. Men det blir också tröttsamt att lyssna på hans ständiga attacker på allt och alla. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar