onsdag 4 juni 2014

Åmselemorden

Premiär: 26 oktober 2008 (lyssna här)
Av: Sara Lundin (hennes sida på bloggen)
Nordens Bonnie och Clyde. 

Medverkande: Författaren och journalisten David Lagercrantz, Juhas advokat Per-Oskar "Pelle" Svensson, polisutredaren Allan Ollikainen, Maritas advokat Gunnar Falk. 
Arkivklipp: Mormor som får sin sin dotter, sin svärson och sitt barnbarn mördade. 

Författaren David Lagercrantz har gjort supersuccé som Jag är Zlatan-författaren. En riktig välgärning eftersom den fick tusentals- och åter tusentals förortsungar att läsa en tjock bok. 

Långt tidigare skrev han boken Änglarna i Åmsele som handlade om trippelmordet i Åmsele. Det är en fin blandning av självbiografi och ett kriminaltreportage. David Lagercrantz framställer sig själv som journalistikens Leonard Cohen - han förförs av det mörka i livet och de vackra kvinnorna som han träffar på hotellbarer Sverige över. 

David Lagercrantz (som för övrigt är författaren Olof Lagercrantz son, skådespelerskan Maria Lagercrantz bror samt Eko-chefen Anne Lagercrantz make) har skrivandets förmåga. Men knappast talets – som man hör i dokumentärens inledning: 

"Det hade hänt i idyllen liksom, i den ljusa svenska sommarnatten liksom, öh ba, en oskuldens by där folk gick omkring ba… så att… så … det målades in mörka bilder… liksom". 

Inte riktigt ordagrant återgivet. Men nästan. Det är uppenbart att David Lagercrantz är ovan att intervjuas i radio. 

Året är 1988 och tolv mil nordväst om Umeå ligger lilla byn Åmsele. Tyvärr söker sig "Nordens Bonnie och Clyde", Juha Valjakkala och Marita Routalammi, till byn och när en bilstöld upptäcks slutar det med att tre personer avrättas av psykopaten Juha Valjakkala. 

Sen jagas paret genom hela Sverige ända till Danmark. 

Det finns en fin ton i dokumentären som sätts av musiken och det lugna berättandet. Men det är en grym historia - kanske en av de grymmaste i svensk kriminalhistoria. Det är en svår konst att berätta om det och inledningsvis är det motigt. Sara Lundin låter något kallsint när berättelsen börjar och de första ljudillarna är grymma att lyssna på. Det är de mördades mamma/mormor som berättar om våndan över vem hon skulle sörja - eftersom hon inte kunde ta in att alla tre blivit mördade.

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar