onsdag 25 juni 2014

Estoniakatastrofen

Premiär: 26 februari 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
I stora delar en njutning. 

Medverkande: Hans Rosengren på Haverikommissionen, sjörättsprofessorn Hugo Tiberg, Sara Hedrenius som överlevde katastrofen, förre S-ministern Mona Sahlin, Peter Barasinsky som förlorade sin fru och dök på Östersjön för att bärga hennes kropp, privatspanaren/journalisten Sven Anér.
Klipp: Nödrop och presskonferens med bland annat statsminister Ingvar Carlsson (S). Ljudupptagningar där anhöriga möter regeringens företrädare. 
Längd: 1h 15min

852 människor dog när färjan M/S Estonia förliste utanför finska Utö på Östersjön. Det var en stormig septembernatt 1994 - samma år som Mattias Flink sköt ihjäl sju personer i Falun och samma år som svenska herrfotbollslandslaget tog VM-brons i USA. 

Färjan var på väg från Tallinn i Estland till Stockholm. SMHI varnade för hårt väder och lastbilschaufförerna oroade sig för att deras fordon skulle skadas - färjan lutade redan. När båten börjar slå runt provar en del fulla ungdomar att dansa på diskot, de tar vingliga steg medan skeppet sjunker.

Svenska Dagbladets reporter Karin Thunberg har skrivit ett lysande reportage med mycket detaljer om natten som publicerades på tioårsdagen. Där finns en bild på Sara Hedrenius - som också är denna dokumentärs huvudperson. 


Ett kollage bloggen tillverkat. Saker som dyker upp om man
hänger på förre DN-journalisten Sven Anérs blogg. 
Hon är fantastisk att lyssna på och fram till ungefär mitten av dokumentären när hon står i fokus är det stundtals en ren njutning. Det är känslostarkt utan att ge avkall på sammanhang och fart. 

Senare delen handlar mycket om de anhörigas kamp för att få börja sina anhöriga eller få tillstånd att platsen på havets botten där skeppet ligger ska se som en gravplats. 

Legendariske (ökände) privatspanaren, och pensionerade journalisten Sven Anér, får stort utrymme. Jag visste inte ens att han var på fallet innan jag hör honom här - trodde han låg heltid i Palmearkivet och funderade på vem som sköt Olof Palme. 

Bäst i dokumentären är när en regeringsmedlem vill att de anhöriga ska respektera regeringens beslut att täcka över Estonia med cement. De anhöriga, som är samlade i stor skara, skrattar länge och gott. 

Det är mycket känslor. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar