torsdag 19 juni 2014

IB-affären

Premiär: 17 juni 2007 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Alltid kul att lyssna på Jan Guillou. 

Medverkande: Journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt, IB-agenten Gunnar Ekberg, 
Klipp: Överbefälhavaren Stig Synnergren. En progglåt om affären och Stig Synnergren. TV-debatt mellan Jan Guillou, Peter Bratt och källan Håkan Isacson
Längd: 1h 26min

Vad fick Jan Guillou sin inspiration till att skriva om agenten Carl Hamilton från? Jo, allt han fick reda på under det år som han jobbade med att avslöja Informationsbyrån (IB). 

Det har kallats det största journalistavslöjandet i modern historia. Ett år tog det att göra (kan man läsa om i hans memoarer) och det slutade med Jan Guillou fick skaka galler. Dömd för spioneri. 

Om jag ska vara ärlig så vet jag inte om det känns så jävla spännande med IB. Då kanske - när var och varannan svensk var troende maoist. Tro fan att statens hemliga kamp mot rödingarna var upprörande - och jobbigt. 

Men nu? Äsch. Fan, nu räknar man ju med att vara telefonavlyssnad, få sin mejl kollad och att lägenheten är buggad. Hur som, genomslag fick Jan Guillou och Peter Bratts avslöjande - och deras framtida karriär var säkrade. 

För den som är intresserad av vad som skrevs är det obligatoriskt att faktiskt titta på hur det såg ut i vänstertidningen Folket i Bild/Kulturfront när avslöjandet gjordes. Det är en matig sida och det finns hur mycket som helst att grotta ned sig i. Läs avslöjandet år 1973 här

Man kan observera hur tufft tidningen går ut och med vilken nit de inblandade avslöjas. Det är gott om bilder och information

Angående dokumentären är den rätt bra. Hade gillat om konflikten angående FNL-gruppernas farlighet - infiltratören från IB:s sida hävdade att Guillou och hans vänsterkompisar var redo att döda - hade varit lite mer framträdande. Det är aningen ytligt. 

Varför gör inte Jan Guillou inte mer teater? Hans imitationer av arga Göteborgskommunister samt statsminister Olof Palme är lysande. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar