måndag 23 juni 2014

Gryningspyromanen

Premiär: 20 november 2011 (lyssna här)
Av: Anna Gjöres 
En sjuk man som gillar
att terrorisera samhället. 

Medverkande: Polisens spaningsledare Mikael Björk, polisens informatör Ewa-Gun Westford, polisens utredare Dan Granvik, journalisten Pelle Tagesson, pyromanexperten tillika professorn Martin Grann.
Klipp: Gryningspyromanen Ulf Borgströms förvrängda röst från rättegången (ett kort klipp). Nyhetsklipp bland annat från P4:s Lotta Brome. Boende och föreståndare på det härbärge där Gryningspyromanen äter frukost.
Längd: 1h 6min

Gryningspyromanen heter egentligen Ulf Borgström och i motsats till vad han kallas är han inte någon riktig pyroman. Hans främsta skäl till att sätta eld på saker är inte för att få utlopp för sitt sjukliga behov av att se saker brinna ned. 

Han gör det för att hämnas på staten och det allmänna. Allt som kostar pengar eller myndigheterna försöker ha kontroll över - det vill han tutta eld på. 

Dokumentären ger en god inblick i hur svårt det var att få Ulf Borgström bakom lås och bom. En man som terroriserade samhället han bodde i (Ystad/Österlen) men ändå gick fri. 

Fast inte helt fri - i hasorna hade oftast två av polisens spanare. 

Bäst är dokumentären när man besöker härbärget i staden och faktiskt hittar några personer som tycker att Ulf Borgström är en trevlig man. Det är också kul att man intervjuar journalisten Pelle Tagesson som gjort några intervjuer med Ulf Borgström - som han är ensam om. 

Det finns dock en tydlig snut-slagsida. Som man kan ana från det faktum att de tre första namnen jag har i medverkande-listan så är det gott om poliser som får lägga ut texten. Finns det inte en enda kritiker som tyckte att man kunde fått tag på Gryningspyromanen litet fortare? 

Jag såg en intressant siffra på vad gryningspyromanen misstänks ha kostat samhället - i form av rättegångskostnader och bränder. Någon kanske tänker att det nog blivit några miljoner kronor. Eller varför inte ett par, tre hundra miljoner kronor? 

Det räcker inte. Här är svaret. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar