tisdag 17 juni 2014

Mordet på Anna Lindh

Premiär: 1 juni 2008 (lyssna här

Medverkande: Polisens utredare Magnus Osvald, Marianne Öhman och Håkan Johansson. 
Klipp: Dåvarande statsminister Göran Persson (S), både från presskonferens efteråt samt ett långt minnstal. Det är rikligt med klipp från rättegången bland annat Anna Lindhs kollega och vän Eva Franchell som berättar om överfallet samt Mijailo Mijailović som berättar (fåordigt) om överfallet samt flykten (mer utförligt). Det hörs även klipp med Margareta Linderot på personskyddet på Säpo. Även änklingen Bo Holmberg hörs. 
Längd: 1h 18min

Det som inte fick hända. Ytterligare ett ministermord i lilla, fredlig Sverige. Först statsminister Olof Palme (S) år 1986 och sen 11 september 2003 utrikesminister Anna Lindh (S). 

Kristofer Hansson gör ett tight porträtt som fokuserar på detaljer och tiden precis innan och strax efter Anna Lindh mördas i Felippa K-butiken på NK i Stockholm. Det är mycket ljud från rättegången och mördaren Mijailo Mijailovics berättar utförligt om vad som hände. Tre poliser intervjuas och ger en relativt djup inblick i polisarbetet. Det är intressant att höra hur tipset om "Micke" (Mijailo Mijailovic) kommer in och vad som händer med det. 

Det finns en sorglig ton i dokumentären - det är pianoklink, långa tal om Anna Lindhs politiska välgärning samt Kristofer Hanssons nedstämda prator. Dokumentären känns tydlig och genomarbetad. Det är förtätat och fylligt. 

Men en sak stör. Det känns som ett beställningsverk från polisen. Det är inte bara problematiskt att enbart poliser - fortfarande yrkesaktiva och därmed inte speciellt frispråkiga - intervjuas. Alla konflikter (utredningens sega start, Mijailo Mijailovic snack om att inre röster styrde honom, 35-åringen osv) och kontroverser undviks. Totalt.

Om man jämför med dokumentären om Norrmalmstorgsdramat som Kristofer Hansson gjorde (tillsammans med tidigare radarpartnern Fredrik Johnsson) är det väsensskilt i infallsvinkel. Även då är intervjukällan 100 procent polis - nämligen pensionerade kriminalaren Ingemar Krusell. Men han förskönar inte utredningsarbetet och "glömmer bort" alla missar. 

Förre polisintendenten Eric Rönnegård skrev en bok där han kritiserar spaningsledningen i fallet med mordet på Anna Lindh. I boken "Kris i ledningen för svensk polis" beskrivs historieskrivningen runt utredningsarbetet som förljuget. Han drar paralleller till Palmemordet och menar att det var till viss del ren tur att mordet på Anna Lindh klarades upp. 

Att Mijailo Mijailovics "röster" i huvudet inte alls problematiseras är märkligt. Han har själv i en intervju i Expressen erkänt att det var nys. Något man kunde ana långt innan artikeln kom ut. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar