onsdag 4 juni 2014

Kongokrisen

Premiär: 11 november 2007 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Komplext och konfliktfyllt.

Medverkande: Journalisten Claes JB Löfgren som skrivit boken Fredsknektarna, diplomaten Sture Linnér, militären och Kongoveteranen Stig von Bayer, militärveteranen Gert Gustafsson.
Arkivklipp: Rikligt med nyhetsklipp. 

Kongokrisen är för folk i gemen mest känd som den konflikt som slutade med att Sveriges ende FN-boss, generalsekreteraren Dag Hammarsköld, dog. Det skedde efter att han kraschat med sitt flygplan. Men det finns också en dramatisk historia om händelserna runt omkring - bland annat om det som kom att kallas "Ett svenskt Song My". 

Musiken hjälper till att suggestera en mörk odysse som faktiskt, tro det eller ej, påminner en del om känslan i Francis Ford Coppolas ultimata Vietnamberättelse: Apocalypse Now. Den är i sin tur baserad på boken Mörkrets Hjärta av Joseph Conrad - som handlar om Kongo. 

Den gemensamma nämnare är att de skildrar ett mänskligt mörker. Det handlar om mord, rasism och kolonialism. 

Jag är verkligt imponerad av denna dokumentär. Den startar mjukt och accelererar långsamt till att bli en komplex berättelse som ger oss chansen att lära känna ett antal aktörer. Producenten Fredrik Johnsson har låtit de olika aktörernas minnesbilder bidra till en stark känsla av konflikt. 

Den tydligaste bristen är att jag aldrig förstår vilket folk som är vilket. Det blir väl många namn. 

Journalisten Claes JB Löfgren är en man med många strängar på sin lyra. Han gör tv, radio och skriver böcker, bland annat har han skildrat styckmordet på Catrine da Costa och gjort dokumentärer för P1

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar