onsdag 18 juni 2014

Punkmordet

Premiär: 13 oktober 2013 (lyssna här)
Av: Sara Lundin (hennes sida på bloggen)
Ramones spelar på Jarlateatern.
Sex Pistols gör två spelningar på kåren. 

Medverkande: Punkaren Bosse "Zinny Zan" Stagman som var vän med gärningsmannen Johnny, punkaren Irre, filmaren Staffan Hildebrant som gjorde filmen "Veckan då Roger mördades", mördade Roger Johanssons tvillingbror Thomas,  Henrik Weston från punkbandet "Vem bryr sig". 
Klipp: Från Staffan Hildebrants film. Fungerar som dramatisering av händelsen. Punkmusik. 
Längd: 1h 28min

Det var på 80-talet och punkarna hade dykt upp. I och med en dödsmisshandel på Gamla stans tunnelbanestation blir de subversiva punkarna omtalade för mer än sin avoga inställning till staten och samhället. Efter mordet på Lidingöbon Roger Johansson kallas de även för mördare. 

Du som suktar efter lite mer djup och mer samhällelig kontext till dina mordhistorier. Detta är dokumentären som inte bara undersöker hur det gick till när Roger Johansson fick en stilettkniv rakt i hjärtat utan också tar tempen på ungdomskulturen i Sverige vid tidpunkten. 

Det är en fin inblick in svenska Stockholmsungdomars liv. Möten på plattan, öl på punkkonserterna och pendlande på tunnelbanan. Det är lite som en P3 Dokumentärs variant av filmen Short Cuts. Genom hopp i kronologin och byte av miljöer vävs flera människoöden samman. 

Detta är en ambitiös dokumentär. Den är lång. Den berättar mycket - och relativt långsamt. Det är inte polisernas berättelse - det är ungdomarnas. 

Det ska sägas att story inte är den bästa. Trots allt handlar det en del om tillfälligheter. Två vilsna ungdomar möts, alkoholen har luckrat upp spärrarna och sen händer det som inte får ske. Jag vet inte om det säger så mycket om varken punk, Sverige eller ungdomar. Egentligen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar