söndag 29 juni 2014

Polismorden i Malexander

Premiär: 9 november 2008 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Ambitiöst och med känsla. 

Medverkande: Kriminalvårdens regionchef Birgitta Göransson, polisens utredare Leif-Åke Akterin, bankkassörskan Pernilla Rask från Kisarånet, närpolischefen Kenneth Eklund som var nära att skjutas ihjäl av rånartrion, mördade polisen Robert Karlströms mamma Astrid Glad
Klipp: Teaterregissören Lars Norén från SVT-intervju samt intervju med Malou von Sivers i TV4, skådespelaren Reine Brynolfsson och bankrånare Tony Olsson från teaterarbetet, polismördaren och rånaren Jackie Arklöv från tv-intervjuer, advokat Peter Althin. 
Längd: 1h 32min

Finns det någon som inte känner till berättelsen om polismorden i Malexander? Tony Olsson, då 26 år, Andreas Axelsson, 28 och Jackie Arklöv, 26, rånar banker i Östergötland och allting slutar med att de mördar två poliser - Robert Karlström och Olle Borén. 


Från vänster: krigsförbrytaren och rånaren Jackie Arklöv
samt rånarna  Andreas Axelsson och Tony Olsson. 
Astrid Gladh, kostchef i småländska Vimmerby, hade bara ett barn. Det var polisen Robert Karlström, 30 år. Hon var ofta orolig för honom. När det var bankrån befarade hon det värsta. 

En dag kom hon till en plats där hennes son låg under en gul filt. Död. Bredvid stod deras sönderskjutna polisbil. 

Några av er kanske inte känner till detaljer så jag ska inte avslöja vad som hände på mordplatsen. Det tog några år innan sanningen kom fram och det är en viktig del av dokumentären. 

Det finns några brister med dokumentären. Fredrik Johnsson andas inte ibland. Det låter lite som han har astma när han andas in, kort pip. Han rappt och bra men det borde han kunna göra utan de där hemska inandningarna. Annars tycker jag han får andas ljudlöst och sedan klippa bort lite om han tycker det drar ned tempot. 

Uppladdningen har också sina brister. Den är aningen framtung, inte mycket, men det finns där. Snacket om teaterprojektet 7:3 och Lars Noréns ansvar. 


Men det rår inte på det faktum att denna dokumentär har en suverän närvaro under intervjuerna med Astrid Gladh och närpolischefen Kenneth Eklund som var ytterst nära att bli mördad av rånartrion. Dessutom vävs deras historier samman på ett otroligt bra sätt i slutscenen. Ingen av de 110 P3-dokumentärer jag hört hittills har slutat bättre än denna. 

Dessutom är det gott om detaljer, det är suverän research, bra musiksatt och stundtals sitter jag som på nålar. När vissa repliker kommer släpps alla spärrar och inte mindre än tre gånger kommer en tår i ögonvrån. Bland annat när Astrid Gladh berättar att till och med alkisarna som hennes son brukade bura in sörjde hans död och kom med blommor. 

Uppdatering 2 Juli 2014

Jag har sträckläst boken Den svarte nazisten av Magnus Sandelin. En alldeles utmärkt bok som noggrant redogör för Jackie Arklöfs historia - framförallt tiden då han deltog i det jugoslaviska inbördeskriget på 90-talet. 

Jag antar att många frågar sig hur en adopterad svart pojke kunde bli en av Sveriges mest ökända nazister. Enligt boken är svaret på den frågan att Jackie Arklöv som liten blev något av den norrländska byns driftkucku och ständigt plågades av att han var avvikande i och med sin adoption och sin hudfärg. 

Han blev tidigt aggressiv och hamnade ofta i bråk. Den första person som kom att bry sig om honom var en annan ensam, ung man med aggressionsproblem. En skinskalle som värderade deras gemenskap före frågan om ras. 

Man ska komma ihåg att Jackie Arklöv under sina år i den nationalsocialistiska rörelsen ofta möttes av gliringar och ifrågasättande. Inte öppet, men det var ofta i sociala sammanhang som Jackie Arklöv blev sittandes själv drickandes på sitt helrör med starksprit. 

Trots det fortsatte han att säga "Hell seger" till folk och mucka bråk med folk som han trodde var judar. Jackie Arklöv upplevde under hela sitt (tills han hamnade i fängelse) en stark känsla av utanförskap. Han var osynlig. 

I en intervju i fängelset som gjorde av författaren till boken säger Jackie Arklöv att när han ser tillbaka på att han var afrikansk nazist så känns det väldigt konstigt. "Nästan efterblivet", säger han. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar