fredag 23 maj 2014

Tysktågen, neutraliteten och Nordkalotten

Premiär: 31 oktober 2010 (lyssna här)
Av: Carl-Magnus Helgegren


Två otympliga mikrofoner
av hårt svenskt stål.
Medverkande: Krokombon Birgitta Granberg, lapplandsjägaren Sten Losenborg, nazisoldaten Bruno Mans, journalisten Maria-Pia Boëthius, författaren Staffan Thorsell.
Klipp: Nyhetsklipp om världskrigets utbrott. TT:s nyhetsuppläsare tappar tråden. 
Längd: 1h 20min

Birgitta Granberg alltså. När tysktågen gick genom Sverige var hon en helt vanlig tonåring i Krokom. Det måste vara den mest underbara person som någonsin intervjuats i P3 Dokumentär. Hon slår Lars Inge Svartenbrandt, Håkan Håkansson och överste Ulf Henricsson med hästlängder. 

Till dokumentärens förtjänster hör ljudklipp från Adolfs Hitlers tal och från BBC:s nyhetssändningar. 

Jag vill inte vara negativ men det är en splittrad dokumentär. Frågan om tysktågen och den så kallade svenska neutraliteten är het stoff som behandlas alldeles utmärkt i mitten av dokumentären. Men de första 27 minuterna handlar inte alls om det. 

Den första pratan låter: "Andra världskriget pågick mellan 1939 och 1945." 

Jo, goddag yxskaft. 

En annan prata säger att Adolf Hitler är född i Österrike och att han var engagerad i nationalsocialistiska partiet.

Två gånger, en gång i början och en gång i slutet, upprepar Carl-Magnus Helgegren att judar, kommunister och homosexuella var nazisternas offer. 

Det är för utspätt. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg



1 kommentar:

  1. Skrattfest! Sammanfatta gärna andra världskriget i 75 minuter.... Du glömmer t o m att skriva att jag som ensam journalist i Sverige lyckats intervjua en tysk soldat som beskrivit tysktågen. Sen fattar jag inte vad du menar med den fakta jag lyfter fram om andra världskriget. Det här är material som ska spelas för 15-åringar och uppåt. Det är bara att gratulera dig till att du vet när andra världskriget börjar och slutar. Och helt ärligt, dina referat av de här dokumentärerna håller så låg nivå att jag nog inte orkar skriva mer. Lycka till med tyckandet!

    SvaraRadera