onsdag 14 maj 2014

Porrkriget

Premiär: 1 november 1999 (lyssna här
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen) 


Medverkande: Författaren och socialantropologen Petra Östergren, journalisten Henrik Alexandersson som hade en del att göra med Carl Serung, polisen Greger Casselborg, Expressens kriminaljournalist Anders Fallenius. 
Klipp: En granne till porrklubb som tycker vapenuppgörelser på hennes bakgård är helt okej, porrentrepenören Greger Lundin/Carl Serung intervjuas i en gammal dokumentär, 
Längd: 1h 16 min.


Kunde blivit fler.
Strippklubbar har alltid varit ett kontroversiellt inslag i stadsbilden. De moraliska frågor som klubbarna ofta förknippas med har alltid gjort att frågan är känslig och många gånger infekterad.

Gång på gång har media rapporterat om politiker och andra makthavare som i smyg besökt klubbarna och sedan fått stå till svars för sitt agerande. Men i mitten av 90-talet var klubbarna i centrala Stockholm föremål för en helt annan typ av granskning.


Skälet till att jag lyssnade på denna dokumentär var att Den motvillige monarken-källan Mille Markovich nyligen skjutits till döds. Han är känd som porrklubbsägare och hans död antas vara en uppgörelse inom ett slags "porrkrig". 


Denna dokumentär behandlar porrkungen Carl Serung och den tid som gällde innan Mille Markovich började slå sig fram. Milles bror Alexandar Markovich har en stor roll som Carl Serungs högra hand. 


I särklass bäst är att skaparen tagit med ett underbart klipp från något radioprogram när en granne till strippklubben berättar att hon minsann inte har något emot klubben. Trots att det sker dödliga uppgörelser på innergården. Jag vill inte avslöja mer men det är bland det mest osannolika och roligaste jag någonsin hört. 


Minus till den ensidiga moraliska "diskussionen" som inleder (och avslutar) dokumentären. Känns mer än lovligt krystat. 


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar