måndag 19 maj 2014

Nazisträttegångarna i Göteborg

Premiär: 4 maj 2014 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)


Ett fall bakåt för Anton Berg.
Medverkande: Nazisten Vera Oredsson, journalisten Lennart Persson, före detta nazisten Håkan Håkansson, nazispecialiserade historikern Helene Lööw och en anonym nazistfotbollshuligan som gillade att slå ned bögar och syntare. Homosexuelle "Peter". Fotografen Hans Runesson som tog den klassiska bilden när en skinnskalle får en handväska i bakhuvudet.
Klipp: Vera Oredsson och hennes make Göran debatterar Förintelsen i SVT:s debattprogram. Håkan Håkansson läser ur ett brev han skickat till Socialdemokraterna. Ett av de inspelade hoten mot folkkäre Hagge Geigert. 
Längd: 1h 31min

"Det är unika domar och det var unika rättegångar, de största vi haft i Sverige." Så beskriver en historiker det som vi ska få veta mer om på P3 Dokumentärs hemsida. 

Jag tänker: "Va fan, det har jag helt missat!" Men sen inser jag att det inte är så konstigt. För om en molotovcocktail mot en möteslokal och telefonterror mot Hagge Geigert är det största som hänt i Sverige i nazistväg - ja, då är det, tack och lov, inte så mycket. 

Dokumentären är snyggt producerad och Anton Berg låter bättre än någonsin. Det är genomtänkta prator, intressant fakta och bra klippt. Det flyter på. 

Men för mig är det oförståeligt att Anton Berg låter nazisten Vera Oredsson prata så mycket som hon gör. Det hon säger är intetsägande och tomt. Det kvittar om hon är en legendarisk nazist - hon håller sig ifrån substantiella uttalande till 100 procent. Detta är tyvärr för lite P3 Dokumentär och för mycket Tendens Samtalet. 

Hur ofta skulle Tendens i P1 gör en lång intervju med en helpantad nazist? 

Det finns fler brister. Den mycket kunnige historikern Helene Lööw smackar mycket, förmodligen är hon lite nervös - eller så är hon torr i munnen av någon annan anledning. Detta är ett ovanligt inslag i Anton Bergs dokumentärer. Han brukar ha förmågan att få intervjupersonerna mycket avslappnade. 

Till det som är bra hör också snuttar ur en debatt från 1986 med Lennart Persson. I den säger Vera Oredsson och hennes nazimake att förintelsen är påhittad. 

Det är synd om människan, säger jag. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar