torsdag 29 maj 2014

Orgasmens historia

Premiär: 10 september 2007 (lyssna här)
Av: Siri Ambjörnsson
En intern orgasmhistoria. 

Medverkande: Malin Jakobsson som nyligen fått sin första orgasm, Sveriges första sexolog Maj-Britt Bergström-Valand, Lena Lennerhed, sexualupplysare och historiker samt dramatikern Suzanne Osten. 
Arkivklipp: Sexualupplysaren Elise Ottesen-Jensen ("Ottar"). Författaren Lis Asklund som varnar flickor för att egga män. 
Längd: 1h 10min

Detta är en P3 Dokumentär Special som i sin full titel lyder: "Orgasmens historia - från farlig till fontän". Det är Siri Ambjörnsson som gjort den men den finns inte med på hennes samlingssida av okänd anledning. 

Detta är en informativ dokumentär där gamla arkivklipp illustrerar samhällets syn på sex. Vissa vevas flera gånger om - exempelvis uttalandet att en klitoris är en outvecklad penis. Eller att kvinnor har mindre sexlust än män. 

Jag har en invändning. Det är en aktivistisk dokumentär - den är emanciperande för kvinnor medan män som är intresserade av varför deras orgasm är på ett visst sätt får söka sig någon annanstans. Var det nu är - vem gör bra dokumentärer om den manliga orgasmens historia? 

I dokumentären hör vi även Emma Janke läsa ur Bibeln. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar