måndag 12 maj 2014

De von Sydowska morden

Premiär: 11 maj 2014 (lyssna här)
Av: Sara Moein
Monika von Sydow - en pärla!

Medverkande: Fredrik von Sydows dotter Monika, advokat Anders Frigell som skrivit en bok om morden, konstnären Karin Hartmann, SVT:s kriminaljournalist Lars Lampers.
Klipp: Arkivklipp från journalfilm om morden, tidsenlig musik.  Längd: 1h 23min

Von Sydows är en av Sveriges mest inflytelserika familjer i början på 1900-talet. Och Hjalmar von Sydow är en av landets mäktigaste män. Han är riksdagsman, polischef, häradshövding och chef för svenska arbetsgivarföreningen, SAF, under en tid då arbetarrörelsen är på randen till revolution. Von Sydow spelar en huvudroll vid dödsskjutningarna i Ådalen.


Det dröjer till exakt halva dokumentären innan morden sker. Sen dröjer tills det är 15 minuter kvar av dokumentären innan polisjakten på mördaren börjar. 


Det är lite tvärtom mot vad P3 Dokumentär brukar göra. Annars är polisjakt och garvade kriminalare som berättar om sina starka bedrifter. 


Fördelar är flera, nackdelarna några. Storyn står och stampar 15-20 minuter en fjärde del in i dokumentären men när det väl brakar loss har man som lyssnare lärt känna huvudfigurerna relativt väl. 


Dokumentärens höjdpunkt är så klart Monika von Sydow som väl till åren och med en nykurerad stroke berättar om hennes uppväxt i skuggan av morden. Henne hade jag gärna hört mer från.


Det finns mer att läsa på wikipedia och P4 dokumentär har gjort ett program om Monika von Sydow - som jag inte hört och därför inte vet om den är bra. 


Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar