torsdag 22 maj 2014

Svenskarna i Bosnienkriget

Premiär: 18 april 2010 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
"Sherrifen i Vares" bär 
dokumentären på sina axlar. 

Medverkande: Högt uppsatte militären Ulf Henricsson, journalisten Johanne Hildebrandt, bosniske krigsfången Muharem Nesirevic, krigsskadade soldaten Joakim Bom och historikern Tommy Slavdolich.
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 23min  

Fredrik Johnsson är en av P3 Dokumentärs två grundare - den andre är Kristofer Hansson - och Fredrik har gjort otroliga 37 dokumentärer för P3 (maj 2014). 

Han kanske är programmets mest omtyckte dokumentärmakare och nämns ofta i diskussionstråden på Flashback samt även i kommentarerna på P3 Dokumentärs officiella Facebooksida. 

Svenskarna i Bosnienkriget är ett härligt verk i bästa P3 Dokumentär-anda. Det är både berörda och makthavare som pratar, det är bra illustrationer, proffsig mix och driv i den underliggande berättelsen. Att bygga upp den kring Ulf Henriksson är ett smart drag. Han, kallad Sheriffen i Vares, är nämligen bland det mest osvenska du kan tänka dig. 

Det är en man som skriver debattininlägg i stora dagstidningar och med dräpande formuleringar anklagar den skicklige krigsdiplomaten Carl Bildt för att vara en feg fan. Om man ska dra en parallell så får man nog tänka på John Rambo, John McEnroe eller John Wayne. Uppstudsig, galen och dödsföraktande. 

Att höra honom, och den krigsskadade soldaten som också är ypperlig, berätta om situationerna de ställdes inför i Bosnien är örongodis. 

Tyvärr är kompositionen något märklig. Något apart stoppas en svensk legosoldat in mot slutet när han istället hade kunnat etableras i början som en intressant parallellhandling och höja tempot under den del där det ges bakgrund till kriget. 

Slutet är också ogenomtänkt. 

Mer om massakern i Stupni Do och Sheriffen i Vares ankomst kan läsas här och på wikipedia. På Youtube finns ett märkligt bildspel med musik som visar FN-svenskarna i Stupni Do och Vares - där blandas naturbilder från bergen med åtminstone en bild på en slaktad och sönderbränd person. 

Ansvarig för massakern i Stupni Do är kroaten Ivica Rajic som dömdes av den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag år 2006. Eftersom han erkände att det var han som beordrat att människor skulle torteras, våldtas och mördas fick han sitt straff sänkt och efter endast åtta år i fängelse är det snart dags för frigivning. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar