tisdag 13 maj 2014

Basebolligan

Premiär: 9 april 2006, den 10:e någonsin (lyssna här)
En blandning av Studio Ett, 
P3 Dokumentär och 
Ekots lördagsintervju. 
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Ex-polisen Mikael Lund, Ann-Marie Machnow, syster till missbrukaren Rolf som slogs ihjäl av ligan, läkaren Sören Karlsson Sands som då jobbade på Sabbatsbergs sjukhus, länspolismästare Carin Götblad och polisen Hasse Brontén.
Klipp: Justitieminister Göran Lambertz, klipp från filmer, "poliser på stan" intervjuas, nyheter, Janne Josefsson om Osmo Vallo. 
Längd: 68 min. 

I början av 80-talet beslutar stockholmspolisen sig för att ta hårdare tag mot gatuvåldet och narkotikalangningen. Resultatet blir små grupper av poliser med specialinriktning på dessa typer av brott. Men i skuggan av de nya krafttagen växer en mentalitet fram inom polisen som stärker banden inom kåren men som orsakar problem i konfrontationen med klientelet på gatan.

Det var på den gamla goda tiden när Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson hade lekstuga på P3 Dokumentärs studio. Dinosariuerna i radiohuset i Stockholm fattade inte vilken guldgruva som skapats nio program tidigare i och med starten av serien och hade inte stramat upp dokumentärerna. 

Detta är en relativt kort, drygt en timme, dokumentär som tar sitt avstamp i Basebolligan och landar i Mikael Lunds uppgörelse med polisens kåranda samt ett reportage på Polishögskolan. Låter det spretigt? Jupp. 

Men bra är det ändå. Det är nyfiket, ifrågasättande och pang på rödbetan. Här får länspolismästare Carin Götblad diskutera kåranda med reportrarna i ett aningen irriterande sidospår men ändå härligt illustrerande till dokumentärens underliggande fråga: Hur jävla tokigt har det varit ibland i poliskåren? 

Sen att man lämnar spåret med att en av personerna i Basebolligan dök upp i Osmo Vallo-fallet är för mig obegripligt. Detta fakta hade jag aldrig hört innan och jag vet inte varför P3 Dokumentär hellre gör Studio Ett-liknande reportage från Polishögskolan än berättar mer om det. 

En del i Statens offentliga utredning gällande Palmemordet berör Basebolligan (sid 279 ff). 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne


Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar