lördag 17 maj 2014

Bordellhärvan

Premiär: 6 april 2008 (lyssna här
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Mycket ska man höra
innan öronen trillar av. 

Medverkande: Polisprofessorn Leif GW Persson, journalisten Jan Guillou, journalisten Peter Bratt på DN, legendariske polisen Ove Sjöstrand som försökte driva utredningen mot Doris Hopp i hamn. 
Klipp: Barnprostituerade Eva Bengtsson, mängder av klipp med telefonavlyssning på bordellmamman Doris Hopp samt en ivrigt förnekande statsminister Olof Palme (S).  
Längd: 1h 33min

Snaskigare än så här blir det inte. Tänk dig själv att landets justitieminister köper sex av barn. I Stockholm. I Sverige. Folkhemmets försvarare, en socialdemokratisk minister, som utnyttjar vinddrivna barnhemsbarn för sitt höga nöjes skull. 

En del av ingredienserna i den här soppan är så bisarra att öronen krullar sig. Har man inte satt sig in i ämnet tidigare så är det bäst att man håller sig i när det börjar höras ur högtalarna. Men även för den redan insatte finns en hel del gott. 

Det är en rak och redig dokumentär som är relativt distanserad. Anton Berg väljer, ett sällsynt lyckat genidrag, att ta några steg bort från den självklara huvudpersonen: Eva Bengtsson, 14 år och barnprostituerad

Istället dyker han djupt ned i det politiska spelet runt Bordellhärvan. Inte så konstigt med tanke på att det involverar ett helgonförklarat statsråd, Olof Palme (S), och mängder av politiska turer. Men det kunde ha slutat i ett knastertorrt spektakel. 

Nu gör det inte det. Korsklippningen mellan journalisten Peter Bratt och polisprofessorn Leif GW Persson är så bra att stereon står i lågor ibland. Dessutom får man för första gången höra Olof Palmes berömda tal "Snus är snus och strunt är strunt, även i en polisiär promemoria" i ett längre klipp. 

För den som finner härvan intressant är Deanne Rauschers bok Bordellhärvan ett måste. Den kom i en första utgåva år 2004 och i en mycket intressant uppdaterad version år 2012.

Även när man läser den är det så att nackhåret reser sig. 

Det är bordellhärvan som inspirerat till Mikael Marcimainspelfilm Call girl. Den väckte ramaskri eftersom den porträtterade Olof Palme som pedofil och sexköpare. Hur det är med den saken lär vi aldrig få reda på. Deanne Rauscher gör ett försök i sin bok och kommer med vissa belägg men glasklart kan man knappast kalla det. 

Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson ville hemskt gärna göra denna dokumentär men efter en omgång sten, sax och påse fick Anton Berg äran, enligt chatten på Brottskod.

Uppdatering: Den historien ändras ganska mycket när Fredrik Johnsson återberättar den i jubileumspodden (10 år). Då är bara Anton Berg och Fredrik Johnsson inblandade och det handlar om att singlar slant. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar