tisdag 13 maj 2014

Sjukhusmorden

Premiär: 15 november 2009 (lyssna här
Av: Fredrik Johnson (hans sida på bloggen)
Sjuk och hemsk historia. 

Medverkande: Christel Sövgren, undersköterska på avdelningen där morden skedde, sköterskan Judith Olsson, sköterskan Margareta Johansson, läkaren Ada Holub (som pekades ut som paranoid), ökände läkaren Jörgen Svenonius och underläkaren Sten Valter. 
Klipp: Inga. 
Längd: 1h 21min


Under hösten 1978 sker en rad mystiska dödsfall på långvårdsavdelningen vid Malmö Östra Sjukhus. De äldre patienterna drabbas av hosta och plötsliga andningsbesvär och avlider i samband med det akuta tillståndet.

Personalen står handfallen, man misstänker en epidemi på avdelning 26, men trots att åtgärder sätts in för att komma till rätta med den misstänkta smittan fortsätter dödsfallen att ske i oförminskad takt.

En dokumentär som bara var tvungen att göras eftersom det handlar om Sveriges värsta seriemördare. En unik händelse skildras starkt från första minuten. Suggestiv musik och ingående beskrivning av händelserna runt morden. Man sugs in i berättelsen. 

En praktskandal av gigantiska mått. Med mördade åldringar som främsta offer.

En spännande ingrediens är historien om den galne överläkaren Jörgen Svenonius som tror att en KGB-agent ligger bakom morden. Överläkaren har även i nutid fortsatt att skapa skandal

Detta är en tydlig partsinlaga för sköterskorna på avdelningen. Vilket jag kan tycka är svårförståeligt. Hade hellre hört mer från anhöriga till de mördade åldringarna. Hur som helst, detta är dynamit. 


TV- och radioprofilen Hanna Hellquist, känd också för sina privata krönikor i Dagens Nyheter, uppger att detta är hennes favorit bland P3:s dokumentärer. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar