fredag 16 maj 2014

Tony Deogan och fotbollsvåldet

Premiär: 2 maj 2010 (lyssna här

Intressant fall. Dålig kontakt. 
Medverkande: Black Armys ordförande Jimmy Wallingstam, supporterpolisen Björn Persson i Stockholm, ihjälslagne Tony Deogans tre år yngre bror Tommy (som är döpt efter Tommy i Pippi Långstrump) och hans mamma Rada. Ett vittne som hör några AIK-killar prata om att de dödat en kille. 
Klipp: Nyheter. 
Längd: 1h 14min


Tony Deogan var medlem i IFK Göteborgs huliganfirma Wisemen och slogs ihjäl i en park på Södermalm i Stockholm innan en match mellan IFK Göteborg och AIK år 2002 som det senare laget vann med 3-0. 

Tony Deogan dog efter fyra dagar på grund av sina skallskador. Hans bror vill inte att någon ska tro att Tony var en oskyldig supporter som råkade passera parken. Han var där för att slåss, säger brodern Tommy. 

Första pratan av reportern och producenten Carl-Magnus Helgegren är lustig. Han låter lätt drogad och som om att han inte menar allvar med det han säger. Jag har inget minne av att han brukar låta så. 

Men det fortsätter tyvärr dokumentären igenom. 

Anslaget är relativt kort och redan här avslöjas att det inte finns speciellt mycket kött. Det är Tony Deogans död och sedan någon slags summarisk inblick i "fotbollsvåldet". Ett minst sagt vitt begrepp.

Ett stort minus är att reportern inte kommer de intervjuade nära. Svaren är ytliga. Musiken som ligger i bakgrunden är inte lika bra som det brukar vara nu för tiden. Men intervjun med vittnet som träffar mördarna på pendeltåget är spännande. 

Det finns en rolig, mycket kort, artikel i tidningen Släkthistoria som handlar om det första huliganbråket i Sverige. Det skedde i Göteborg år 1913 och sker efter en match mellan IFK Göteborg och Örgryte. Upptakten till bråket är en incident som involverar att en spelare gör lång näsa till publiken. 

Ljudet är aningen sprucket också. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar