tisdag 27 maj 2014

Knutbydramat

Premiär: 17 oktober 2010 (lyssna här)
Av: Tove Leffler
Varning för Åsa Waldau-överdos.

Medverkande: Kristi brud Åsa Waldau, pastor Peter Gembäck, åklagare Elin Blank, polisens spaningsledare Kenneth Ågren
Arkivklipp: Anstiftan till mord-dömde pastorn Helge Fossmo. Barnflickan Sara Svensson berättar om när hon utförde morden - från polisens rekonstruktion.
Längd: 1h 19min 

Ingredienser: sex, demonisering, hjärntvätt, sekterism, otrohet, mord, fanatism. Dessutom kan man lägga till dolda mord, diktatoriskt ledarskap, satans intåg och avancerad svartsjuka. Och sen lite mer sex, mordförsök och otrohet på det. Välkommen till Pingstförsamlingen i Knutby i Uppsala län. 

Jag är länge ganska irriterad över att tvingas sitta och lyssna på Åsa Waldau, som är osmart, otrevlig och sluten, och hennes gamle kompanjon, den lismande och passivaggressive pastorn Peter Gembäck. Åsa Waldau uppger att medierna är idioter som kallat henne Kristi Brud och att det mesta som sägs om henne är lögn. Trots det så marknadsför hon på sin hemsida en bok om sig själv, där hon står som författare, som heter just "Kristi Brud". Alla som försöker slå mynt av begreppet "Kristi Brud" förkastas av henne - och så gör hon samma sak själv. 

Mot slutet är det som om att dokumentären blir en återgestaltning av händelserna i Knutby. Tove Leffler agerar som kraften utifrån som hotar lilla Knutby (Waldau/Gembäck). Med sin aggressiva inställning och frågor om varför de inte såg vad som var på väg att hända uppstår en nästan komisk defensiv hållning från Waldau/Gembäck. 

Men i någon minut mot slutet klarnar det och reporter Tove Leffler och Kristi brud/Peter Gembäck möts i något slags samförstånd hur lätt det är att konflikter uppstår. Det är skickligt klippt och producerat. 

Att Åsa Waldau, aka Kristi Brud, använder ordet "oj" oftare än Carola blir till slut lite roligt. Mitt i allt elände. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar