torsdag 29 maj 2014

Svenska kuppen mot scientologerna 1996

Premiär: 3 november 2013 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Lättsamt och kul. 

Medverkande: aktivisten och sektavslöjaren Zenon Panoussis, avhopparen Robert Dam, förre chefen på Riksdagskansliet. 
Arkivklipp: Ett stort antal hjärntvättade scientologer.
Längd: 1h 32min

Vad händer när en man försöker få delar av scientologernas bibel tillgänglig för allmänheten genom att lämna in den som en handling hos svenska Riksdagskansliet? Det blir "one hell of a fuss" med förgreningar ända till USA. 

Allting handlar om en nonsenstext som egentligen är avsedd för Hollywood. Scientologins grundare, en äcklig snubbe vid namn Hubbard, skrev en text om att vi alla är en del av en rymdkonspiration och … bla bla. Denna tyckte han att något stort bolag skulle göra en fantastisk film av - men han fick kalla handen. 

Istället blev det en viktig text i sekten. Denna text kan medlemmar få läsa om de hostar upp stora summor pengar - man blir då "lärd" enligt kyrkan och får respekt - och ett autogiro för att ge sekten resten av dina pengar. 

På Scientologernas hemsida står det inget om att Hubbard snor alla medlemmars pengar. Bara att han skrivit bra böcker som sålt bra. På hemsidan informeras också om att han inte lever. Bara spirituellt sett. Det informeras också om att Hubbard är överintelligent och smart som få - men samtidigt är han empatisk, engagerad och en sann människovän. 

Man kan tro att det är Hitlerjugends hyllningssida till Adolf Hitler men det är det alltså inte. För att besöka Scientologernas hemsida i Sverige klicka här

Anyways. Detta är en bra dokumentär och Zenon Panoussis är väl värd respekt som så enträget, och med så mycket spirituell kraft, försökte få kyrkan att visa sina sämsta sida. Han lyckades verkligen. 

Anton Berg har valt ut roliga citat och klipper med finess. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar