tisdag 13 maj 2014

Om mordet på Olof Palme

Enkelt, klart och redigt. 
Premiär: 28 februari 2006 - 20 år på dagen efter att Palme sköts ihjäl (lyssna här
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggenoch Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Nattreportern Staffan Schmidt på Ekot, poliskommissarie Stig Edqvist som är spaningsledare för utredningen, journalisten Lars Borgnäs (som inte tror CP är skyldig), journalisten Stig Edling (som tror CP är skyldig). 
Klipp: Olof Palmes tal om diktaturens kreatur, samtalen till SOS Alarm när Palme skjuts, Gert Fylking i samband med att han erkänner mordet, heltokiga privatspanare på båtkryssning samt ett suveränt klipp med hel-heltokig privatspanare Lars Krantz
Längd: 36 min

Utredningen av Palmemordet har i många år stått helt still och sedan länge är det bara media som håller grytan kokande. P3 Dokumentärs Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson synar hur polisutredningen bedrivs idag och summerar 20 års fruktlösa försök att finna en gärningsman.

En 35 minuter kort dokumentär som uteslutande fokuserar på mordets efterdyningar och de olika teorier som förekommit. Störst fokus läggs på Uppdrag Gransknings reporter Lars Borgnäs som tycker att utredningen är ett totalt haveri. I nättidningen Magasinet Paragraf (som är en utmärkt tidning) intervjuas Lars Borgnäs angående sitt outtröttliga engagemang i Palmeutredningen. 

Enkelt och relativt klargörande. Sprickan mellan de som tror att Christer Pettersson är mördaren och de som inte tror det blir tydlig. Klippningen är i vissa partier väldigt bra - mycket ljud och starka känslor från när mordet rings in på natten. 

Om jag förstår det rätt så är detta denna dokumentär som är den egentliga första dokumentären som gjordes enligt det rådande P3-konceptet. Från början var det ett slags humorinslag i ett annat program som sedan klipptes om så att den raljerande, skämtsamma tonen försvann. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne


Alla producenter sorterade efter betyg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar