lördag 17 maj 2014

Myten om mödomshinnan

Premiär: 3 september 2007 (lyssna här)
Av: Emma Janke (hennes sida på bloggen)
Jag skrattar och mår bra.

Medverkande: Tjejer och kvinnor pratar om sin och andras mödomshinnor, bland annat kurdiska "Evina", 21 år. Barnmorskan Monika Kristiansson och Carola Eriksson har undersökt myterna runt mödomshinnan. Plastikkirurgen Jan Jernbeck som rekonstruerar 5-10 mödomshinnor varje år. Maja Awerstedt har skrivit om mödomshinnan ur ett religiöst perspektiv. 
KlippNyheter. Klipp från sexualupplysningsfilmer och radioprogram, bland när annat Torsten Wickbom och Lis Asklund pratar om mannen och kvinnans könsorgan på 50-talet. 
Längd: 1h 2min

Emma Janke skrev tillsammans med sin radarpartner Siri Ambjörnsson samt med Fanny Ambjörnsson, Maria Jönsson och Erika Sörensen en bok som hette Ett hjärta i jeans som tar upp unga tjejer, sex och relationer.

Denna dokumentär ligger i linje med det. Den tar upp tjejers så kallade mödomshinna. Finns den? Hur fungerar den? Vem tjänar på den?

Det är ett intressant ämne och Emma Janke lyckas väva in några underbara intervjupersoner. Inte så dramatiskt men underhållande, lustfyllt och informativt. Det är beundransvärt hur man kan få ett sådant tabulagt ämne med många unga förlorare att kännas fyllt av möjligheter.

Musiken är perfekt vald. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar