fredag 11 juli 2014

Skomakarligan

Premiär: 11 september 2006 (lyssna här)
"Jag är ingen riktig skomakare". 
Av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)

Medverkande: Turkligornas ledarfigur "Ian" som dömdes till 8 års fängelse för knarksmuggling, knarkåklagaren Per Durling, polisspanaren Nils-Ivar Jönsson, filmaren Staffan Hildebrand som gjorde en film om polisens spaning mot Skomakarligan, Hasse Östlund från Huddingegruppen.
Klipp: Leif GW Persson berättar i tv att livet som polisspanare kan vara en drömtillvaro, filmaren Staffan Hildebrands korta och mycket obskyra intervju med Skomakarligans ledare Kivork Wartanian samt mängder av klipp från hans film "Uppdrag: Skomakarligan". Förhör med missbrukaren "Lena" som varit en del av Skomakarligan. 
Längd: 1h 28min

För människor födda på 50- och 60-talet är troligen denna dokumentär rätt onödig. Den rider mycket på vad filmaren Staffan Hildebrand (som senare gjorde "G - som i gemenskap", 1983) skildrade i sin dokumentär "Uppdrag: Skomakarligan" som kom år 1982. 

Men får oss som inte var med då är denna dokumentär tillsammans med ett långt inslag i SVT:s Veckans brott en bra start på historien om Skomakarligan och när heroinet kom till Sverige i slutet av 70-talet. 

Det är en rejäl härva som avhandlas och ett tag sitter 42 personer häktade. Jag har aldrig hört talas om mer omfattande sett i antal häktade personer. Det låter helt sinnessjukt. 


"Skomakaren" Kivork Wartanian. Från Staffan 
Hildebrands SVT-film "Uppdrag: Skomakarligan." 
Skomakarligan styrdes av Kivork Wartanian som under några år smugglade in oräkneliga kilon med heroin i Sverige och senare dömdes till nio års fängelse. Staffan Hildebrand har gjort några bra intervjuer med honom och vi hör litet av dem här. Det är väldigt bra när han ytterst skamset säger "jag var ingen riktig skomakare". 

Jag måste dock förundras över Fredrik Johnsson och Kristofer Hanssons oförmåga att ge sina verk korrekta titlar. Den förra dokumentären jag lyssnade på hette "Konstkuppen" och handlade om två konstkupper. 

Denna heter "Skomakarligan" och handlar om två ligor: "Turkligan" och "Skomakarligan". Först 45 minuter in börjar storyn om Skomakarligan. Inte för att den första halvan är dålig på något sätt. 

Det är bara att jag mitt i dokumentären tvingas spola tillbaka och höra vad personkopplingen mellan Turkligan och Skomakarligan var. Jaha, det fanns ingen.

I bakgrunden hörs bland annat musik från Sagan om Ringen av organisten Bo Hansson

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar