torsdag 10 juli 2014

Franco-regimen

Premiär: 31 Juli 2011 (lyssna här)
Av: Manuel Cubas (hans sida på bloggen) och Shahab Ahmadian
Franco - ingen kul snubbe. 

Medverkande: Rättsmedicinaren Fransisco Etxeberria som gräver i massgravar, Carmen Casas och Leandro Saun från motståndsrörelsen, Francovänlige juristen Agustin Castejon och författaren Kerstin Ekström. 
Klipp: En mycket åldrad Franco, Olof Palme gör sin berömda "Satans mördare"-monolog, legendariske Spanienfrivillige Per "Frisco-Pelle" Eriksson, mängder av progglåtar mot Franco, spansk musik (bland annat Viva Espana) samt klipp från proggfilmen "En nyfiken gul" där Lena Nyman går runt och ställer konfrontativa frågor till svenskar som åkt på semester till Spanien. 
Längd: 1h 17min

Vem känner inte till Spaniens diktator Francisco Franco? Även den som hoppade av skolan i 7:an vet vem idiot-Franco från Spanien är. Om man inte läst om den helgrymme högerfascisten i skolböckerna så lär man inte ha missat alla kontroverser som rådde i Sverige på 70-talet. Hur proggaren Ulf "Sillstryparn" Dageby hat-besjöng honom i "Doin the omoralisk schlagerfestival".  

"Det rasslar av juveler och glittrar av guld, dom sjunger om den spanska solen. 
Men garroteringar och mod det skiter dom i, och svänger på faschist kärring kjolen. 
Och här kommer ABBA i kläder av plast, lika döda som sill konserver. Dom skiter också i allt, vill göra snabba stål. 
Det pyr i mina franska nerver." 



I och med att det var mycket naket
(samt Olof Palme) gillade många filmen.
Men inte alla. 
Många av oss känner säkert någon, eller dennes släkting, med rött hjärta som åkte ned och stred i den internationella brigaden mot Franco i det spanska inbördeskriget. Vi såg hur Lena Nyman hånade svenskar som åkte till Spanien i Vilgot Sjömans progg-epos "En nyfiken gul". 

Det ligger i den svenska folksjälen att hata Franco och allt som han stod för. 

Denna dokumentär tar ett brett grepp på regimen i Spanien. Det är inga intellektuella som sitter och föreläser om landets historia. Istället är vi där på plats och pratar med vanligt folk - alla har påverkats djupt av Franco och kampen mot honom. 

Här får vi lära oss om spanska inbördeskriget, Francos relation till Hitler och hur separatistgruppen ETA började slåss mot Franco. Vi får till och med en liten insikt i hur fotbollsmötet mellan Real Madrid och Barcelona ska tolkas i historiska termer. 

Pinsamt blir det när dokumentären hävdar att den internationella brigaden som slogs mot Francos högermilitärer bestod av "svarta och vita, sida vid sida" (ungefärligt citat). Jag vet inte om det är en dokumentär eller en saga jag lyssnar på. 


Franco. 
Överlag är det ytligt. Exempelvis beskrivs hur fem personer avrättades genom garrottering efter en dödlig terroristattack. Detaljerat återges deras namn, datum för dödsdom och hur de svenska protesterna nådde oanade höjder. Men får vi veta vad de anklagades för? Nej, vi får inte ens veta att det hänger ihop med terroristattacken. Även om vi kan ana det. 

Och när svenske fackpampen Hans "Hoffa" Ericsson drar på semester i Spanien (och dessutom bor på ett Svenska arbetsgivarföreningen-ägt hotell) trots att det råder bojkott får vi inte reda på hur historien slutar. 

Visst, en jurist som gillar Franco intervjuas. Och han tillåts att berätta hur medelklassen blomstrade under Franco och att han gillade honom. Men det gör inte berättelsen nyanserad. Tvärtom. Detta är stundtals bisarrt enkelspårigt. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar