söndag 13 juli 2014

90-talets djurrättsaktivism och vegantrend

Premiär: 24 november 2008 (lyssna här
Av: Sara Lundin (hennes sida på bloggen)
Liksom, 200 procent för lång. 

Medverkande: Polisen Alf Emanuelsson som utredde bränder i Umeå, anonyme stockholmaren Daniel som är vegan, Refused-sångaren Dennis Lyxzén och trummisen David Sandström, anonyme militante aktivisten Anna Svensson, minkuppfödaren Karl-Erik Johansson. 
Klipp: Debattledaren Siewert Öholm från TV-program om "de nya terroristerna", musik från Refused, samt klipp när TV undersöker Daniel Lyxzéns frukost, klipp med Göran Persson (S) när han påstår sig vara äcklad av kött. 
Längd: 1h 34min

Det är inte ett brottsdokumentär. Det är en social dokumentär. De främsta förtjänsterna är alltså inte att vi lär oss om brott, utan om attityder, trender och sociala mekanismer. Bland det bästa: 

# Hur Siewert Öholm och hans debattprogram på TV går lös i en slags moralpanik över "de nya terroristerna" och diverse andra etiketter. 

# Hur desperat samhället kämpat med att "förstå" veganer och vilket tryck det fanns mot de unga att komma in på "den rätta vägen" (köttkost). 

# Hur snabbt rörelsen dog ut eftersom de flesta veganer/djurrättsaktivister inte hade någon direkt motståndskraft eller egen övertygelse. 

Sammanfattningsvis visar Sara Lundin hur veganismen var en storm i ett vattenglas. Hon använder sig mycket av ekon, överlappande klipp och subtila övergångar mellan illustrationer och prator. Det är stundtals som ljudbilden till en maffig biofilm. 


Dennis Lyxzén anser att sprängda
köttbutiker är orsaken till att det finns
vegankost på vanliga fik i Umeå.
 
Det är gott om TV- och radioklipp som är mycket roliga att höra nu när moralpaniken lagt sig. 

En av de viktigaste personerna i dokumentären är förre Refused-trummisen David Sandström som minsann inte låtit varken Jante eller god språkhantering sätta klorna i honom. Under många, långa minutrar berättar han om hur han var en "het trummis" som "liksom ba' liksom" träffade Dennis Lyxzén och började gilla hardcore-musik

Han blev liksom helt straight edge och sen några år senare började han supa som fan, ba'. Och flyttade till landsbygden för där är alla liksom så jävla open minded och brukar jorden. 

Hans åsikt är att djurrättsattentaten främst var till för att ragga på snygga punkbrudar. Brudarna blev nämligen imponerade av handlingskraft. 

Han känns på något sätt som Siewert Öholms unga motsvarighet. Det förvånar mig inte om David Sandström dyker upp som halvgalen kristen moralist om något decennium. 

Sara Lundin gör något som är djupare än den vanlige P3 Dokumentären. Här diskuteras idéer, attityder och rörelser. Vi hör punkarna, veganerna, den ensamma snuten. Folk är mycket människor, föränderliga. Och vi får höra en del bra musik. 

Samtidigt saknar jag brotten och vad som hände med polisutredningarna. Sara Lundin bryr sig inte om att redovisa ett enda åtal, inte en enda dom. Det enda vi får höra är att den ensamma snuten i sin bil aldrig såg någon under sina långa, nattliga spaningar utanför Scan. Klarades inga av attentaten upp? Och vilka var gärningsmännen egentligen? 

Folkbladet uppmärksammade dokumentären inför premiären. 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar