onsdag 9 maj 2018

Mordet på Lotta

Premiär: 26 april 2018 (lyssna här)
Av: Emma Janke

Bra intervjuer. Noggrant. 
Medverkande: Camilla Rudholm, syster till mördade Lotta, Jeanette, en Lottas närmaste vänner, anonymiserade kriminalvårdaren "Jonas" (hans citat är inlästa av en skådis), åklagaren i fallet med flera.
Klipp: Larmsamtal där Lotta avspisar polisen som är orolig för henne, inläsningar från tingsrättens dom, klipp från realityserien Tunnelbanan när mannen som senare ska mörda Lotta är hotfull, han hörs även i klipp från tingsrättens förhör
Längd: 1h 23min

När Lotta Rudholm mördades för två år sedan väckte det stor uppmärksamhet i medierna. På bilderna såg den blonda Lotta drömmande mot horisonten. Hon såg lite rädd, eller försiktig ut, om jag minns rätt. Mördaren såg abnormt uppumpad ut. Svällande muskler, tatueringar, solbränna, stirrig blick.

Hon hade blivit slagen flera gånger. Människor i Lottas närhet hade hört av sig till polisen. Åklagare hade varit på väg att gripa hennes misshandlande pojkvän men ångrat sig och lagt ned utredningen. Det blev ett ramaskri.

Hela listan: Från bäst till sämst – alla dokumentärer

En skrämmande detalj i fallet var hur fort det gick. Från dejting och flörtande till svartsjuka och våld. De hade bara känt varandra några månader. På nolltid hade han förvandlats från charmör till våldsman. Enormt svartsjuk. Noll självkänsla. Full av droger, nedbruten av droger.

Emma Janke gör en noggrann utredning av vad som hände. Det är samhällstillvänt. En granskande dokumentär. Varför gjorde myndigheterna ingenting? Emma Janke är rutinerad journalist. Bra berättare. Detaljen om när Lotta ändrar sin förhållandestatus på Facebook är talande.

Intervjuerna är med beröm godkända. Lottas syster och hannes väninnan berättar öppet och avslappnat. Det är bra musik. Klippet från tv-serien Tunnelbanan säger mycket om vem mördaren var. Likaså larmsamtalen som kommer 20-25 minuter in i dokumentären. Vi hör hur Lotta håller polisen borta. Trots närståendes oro. Det är läskigt. Talande.

Jag har en invändning. Det blir en relativt endimensionell historia. Det är kan mycket väl vara Emma Jankes mening. Detta handlar framförallt om män och kvinnor. Om mäns våld mot kvinnor. Alla andra faktorer är satta i bakgrunden. Vi får inte veta något om Lotta eller mördarens barndom. Vi lär oss inget om deras psyken, deras styrkor och svagheter (i ett mer vardagligt sammanhang).

Och vi får ingen inblick i vad exakt anabola steroider, droger och dålig självkänsla ställer till med. Hur mycket är mördaren en man? Och hur mycket är han ett psykotiskt och kriminellt monster (är han ens en människa längre)? Droger nämns (många gånger) och vi förstår att de måste påverkat honom. Men det är inget som vi dyker djupare i.

Sen är det intressant att de anabola steroiderna troligen förstärkte hans "manliga" egenskaper. Aggressivitet. Gav honom närhet till våldet. Så vad är mordet på Lotta i grund och botten? Kanske ett extremt uttryck för det som Mia Blomgren har gjort flera dokumentärer om: Hatar män kvinnor? De dokumentärerna (som gått i P1) är dock mer vardagsnära och lågmälda än denna blodsdrypande historia.

Eller handlar det mer om psykisk sjukdom och droger? Och vad drev Lotta att fortsätta träffa mannen som slog henne sönder och samman? Hoten, säger den intervjuade krimnalvårdaren. Kanske. Men fanns det något mer?

Jag röstar på att Emma Janke tycker att detta handlar om mäns våld mot kvinnor. Inget annat.

6 kommentarer:

  1. Håller med dig. Men även om det definitivt faller under kategorin "Mäns våld mot kvinnor" så blir det aningen endimensionellt som konstant grundackord.
    När det gäller anledningarna till varför Lotta trots allt stannar kvar finns en uppsjö av "psykologiska" förklaringar. Det hade varit intressant att höra en expert uttala sig inom det området. Med tanke på det extremt snabba förloppet måste gärningsmannen i ett tidigt skede lyckats etablera något som paralyserade henne. Han må ha varit påverkad av diverse substanser, men med en oerhört manipulativ förmåga i grunden - även i nyktert tillstånd.

    Tack för en fantastisk blogg, välskrivna och kloka recensioner!

    Hälsningar
    Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja någon som förklarar hur det är möjligt att man stannar kvar och återvänder till en man som man har alla chanser att lämna. Lotta var inte ensam och övergiven, inte förståndshandikappad eller på annat sätt oförmögen att fatta egna beslut.

      Jag hade helt ärligt svårt att få sympatier för Lotta i och med hennes beslut.

      Radera
    2. Tack för berömmet Christian. Och tack för att du delar med dig av dina åsikter och tankar. Ha det gott!

      Radera
  2. Typiskt nya P3 dokumentär med politisk agenda istället för fokus på kvalitén som vi lärt oss älska.

    SvaraRadera