tisdag 8 juli 2014

Konstkuppen

Premiär: 4 juni 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggenoch Fredrik Johnsson
Sömnigt. 

Medverkande: Polisen Magnus Osvald som utrett båda fallen, förre detta chefen för rikskrim Tommy Lindström, konsthandlaren Claes Moser från Antikrundan, konservatorn Yvonne Florman, Nationalmuseums säkerhetschef Jan Birkehorn
Klipp: Väktare på Nationalmuseum som blir hotad av rånarna, polischefen Leif Jennekvist, advokaten Per E Samuelsson och förre chefsåklagaren Sven-Eric Alhem. 
Längd: 1h 19min

Det handlar om två brott med sju års mellanrum. År 1993 gick rånare in genom taket på Moderna museet i Stockholm och plockade med sig konst till ett värde av drygt 400 miljoner kronor. År 2000 stormade tre beväpnade rånare in på Nationalmuseum inte långt ifrån Moderna. De fick med ett självporträtt av Rembrandt värt otaliga miljoner kronor. 

Den som ordnade båten till rånartrion var en ung Safa Kadhum som senare kom att dömas för helikopterrånet. 

Förutom att beskriva kupperna - som båda var välplanerade - handlar dokumentären också om hur svårt det är att sälja kända konstverk. Claes Moser från Antikrundan är vältalig och berättar att falsk konst är mycket vanlig. 

I ett sidospår utreds också hur viktigt det var med infiltratörer och agenter för att få tillbaka konsten. Förre chefen för rikskriminalpolisen Tommy Lindström har en stor roll i den delen. 

Gäsp, är egentligen mitt enda betyg. Om jag måste utveckla det så får jag säga: zzz… snark. Det är inget om brottslingarna. Bara en massa grälsjuka poliser som debatterar hur man bäst får tillbaka konst. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar