onsdag 23 juli 2014

IT-bubblan

Premiär: 29 juli 2007 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)


Ont om vanligt folk, liksom. 
Medverkande: Journalisten och aktivisten Lars Ohlsson, Algonets vd Bo Wänghammar, journalisten Björn Elmbrant som skrev en bok om bubblan "Dansen kring guldkalven", datanörden och anarkisten Svante Tidholm, entreprenören Johan Staël von Holstein, förre SAS-vd:n och superkapitalisten Jan Carlzon samt aktiegeniet, 82-åriga, Lina. 
Klipp: Ulf Dahlsten, vd för Icon Medialab, nyheter om börsen. 
Längd: 1h 27 min

Var är Jonas Birgersson och hans fleece-tröja? 

Att IT-bubblans ansikte utåt, rollspelsfantasten tillika Bredbandsjesus, Jonas Birgersson syns på bild över hela P3 Dokumentärs hemsida gör det än mer märkligt att han överhuvudtaget inte nämns - ännu mindre är intervjuad i Anton Bergs dokumentär. 

Men en lång rad andra viktiga spelare intervjuas - Johan Staël von Holstein från Icon Medialab, aktieklipparen Jan Carlzon och Algonets pionjär Bo Wänghammar. 


Johan Staël von Holstein - bäst i dokumentären. 
Dokumentären beskriver hur informationstekniken i slutet av 90-talet får en boost. Helt plötsligt inser alla att det måste finnas pengar att tjäna i den nya tekniken. IT-företagen - bland annat de som vill leverera bredband och hemsidor - blommar ut och når superkurser på börsen. 

Anton Berg lyfter fram att många vanliga svenskar satsar pengar på företagen. De går till sina banker och ekonomiska rådgivare och vill vara med i hajpen. För en hel del går det åt skogen. 

Svante Tidholm, för många mest känd som regissören till dokumentären "Som en pascha" om Europas största bordell samt bror till DN-journalisten Po Tidholm, sätter ett svårslaget rekord i att säga ordet "liksom" (23 stycken) under relativt kort tid. Men det är bra intervju i övrigt. Det fångar hur unga, även rebelliska människor, var en del av IT-bubblan. Svante Tidholm (som även är intervjuad i P3-dokumentären "Muthärvan och klotterkriget på SL") är en av få som blev miljonärer på hajpen eftersom han var en av de första på bolaget Spray. 

Jag kommer inte ifrån att Johan Staël von Holstein, som är mycket underhållande att lyssna på, låter precis som komikern Peter Wahlbäck (båda är från Halland). Han ger svidande kritik åt Aftonbladets veteranreporter Peter Kadhammar men Anton Berg biter ifrån och frågar om inte Kadhammar kanske hade sund skepsis mot IT-bubblan.

Det tycker inte Johan. 

Om ni tycker att en av bakgrundslåtarna känns igen så är det från P4 Dokumentär där den används som signatur. Jag vet inte vem som använde den först. 

Det finns flera brister i dokumentären. Men jag ska bara nämna en. Det är journalisten Lars Ohlsson, som är bra i det mesta han säger, refererar till en av sina klienters historia istället för att Anton Berg faktiskt söker upp denne eller en person med liknande historia för en intervju. 

För det är ju en brist att inte en enda av de "svensken i gemen" som påstås vara bubblans förlorare är intervjuad. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar