torsdag 17 juli 2014

Den tyska terrorhösten 1977

Premiär: 10 Juli 2011 (lyssna här)
Av: Rosa Fernandez och Lina E Johansson
Tysta radiodokumentärer.
Vad är poängen?

Medverkande: Förre RAF-medlemmen Karl-Heinz Dellwo som suttit 20 år i fängelse för flera terroraktioner, mördade arbetsgivarföreningens Hanns-Martin Schleyers son Hans Eberhard, vänsteraktivisten Wolfgang Schmidt, flygplanspiloten Jürgen Vietor som fick se sin kollega avrättas av PFLP. Tysklandskännaren Reinhard Krause.
Klipp: Nyheter, en bra intervju med en svensk-finsk affärsman som var med på det kapade planet. 
Längd: 1h 17min

Program i serien Världen om utrikeshändelser. 

Detta är Rosa Fernandez och Lina E Johanssons första dokumentär tillsammans för P3. Det kom sedan att göra en till, då om danska rånargruppen Blekingegadeligan. 

Den tyska terrorhösten (på tyska: "Tyska hösten" från originaluttrycket Deutscher Herbst) skildrar det som kom att bli terrorgruppen Röda arméfraktionens sista suck - en mycket våldsam sådan. Ledargarnityret Andreas Baader och Gudrun Ensslin satt fängslade medan Ulrike Meinhof tagit livet av sig året innan. Ockupationen av tyska ambassaden i Sverige två år tidigare blev ett fiasko. 

För att få loss de fängslade ledarna kidnappas arbetsgivarföreningens boss Hanns Martin Schleyer. Han var tidigare SS-officer och en riktig vagel i ögat på den progressiva rörelsen i Tyskland. 

Men saker och ting gick inte som man tänkt sig - det gjorde inte heller den flygplanskapning av Lufthansa flyg 181 som palestinska PFLP stod för i stöd till RAF i Tyskland. 

Denna dokumentär innehåller kidnappningar, självmord, flygplanskapningar, mord och terror. Den spänner över både Europa och Mellanöstern och skildrar hur en tysk terrorgrupp, sprungen ur beaktansvärda ideal om frihet och jämlikhet (och utrensning av gamla nazister), tappar kontrollen och blir patetiska mördare och självmördare. 


Karl-Heinz Dellwo år 1975,
terrorist i Röda armé-fraktionen. 
Den avslutande delen med flygplanskapningen är okej. Det är bra arkivklipp och bra intervju med piloten. Gestaltningen är dock bristande - för lite ljudillustrationer och kantigt manus. 

Men det är inget mot resten av dokumentären då det långa perioder är tyst bakom pratorna. Inte ens i första pratan i anslaget är det musik bakom. På första femton minuter sträcker sig den ljudmässiga gestaltning till att musiksnuttar av Santana och The Doors. Inte en enda ljudmatta i bakgrunden. Nästan inga arkivklipp.

Skaparna kallar också fritagningsförsöket av terroristen Andreas Baader för ett "olagligt fritagningsförsök". Det stör på två sätt: hur ofta är fritagningsförsök på fängelser lagliga? För det andra låter den abstrakta benämningen aningen överslätande med tanke på att folk sköts ihjäl. 

En annan brist från dokumentären är att det sker för mycket överlappning med en av P3 Dokumentärs allra första dokumentärer - Västtyska ambassaden

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar