tisdag 22 juli 2014

Den stora flyktingströmmen på 90-talet

Premiär: 13 augusti 2007 (lyssna här)
Av: Anton Berg (hans sida på bloggen)
Anton Bergs klart sämsta. 

Medverkande: Flyktingarna Leos och Eva Müller från Tjeckoslovakien, en invandrad flyktingkvinna från Ungern, flyktingförläggningen Figgeholms chef Per Loman, handläggaren Ulla Montan och fritidsledaren Arne Nilsson. 
Klipp: Det klassiska klippet när Birgit Friggebo vill sjunga "We shall overcome" men dessutom en uppföljande intervju i Aktuellt där hon berättar om sin bakgrund i frikyrkorörelsen. Moderaten Margareta Widell som inte gillar när invandrare går in i andras trädgård och skördar frukt samt en mycket arg anonym medborgare som tycker att gästfriheten gått för långt. 
Längd: 1h 28min

Anton Berg, mannen med superrösten, tar sig tillbaka till barndomens Figeholm utanför småländska Oskarshamn och tar sig en funderare runt vad som hände när den massiva flyktingvågen i början av 90-talet kom. 

På fyra år fördubblades antalet flyktingar och asylsökande: från 19 000 (år 1988) till 84 000 (år 1992). I invandringens spår följde gruppvåldtäkter, seriemord och sprängningar av svenska kyrkor.

Not! 

Och däri ligger så att säga dokumentärens problem. Anton Berg skildrar ett Sverige som förfasas över utlänningar som eventuellt slänger sopor bredvid soptunnan samt pallar frukt. Även om det är ett stort problem för en del småsinta svenskar så kan man knappast kalla det för viktigt för svensken i gemen. P3 Dokumentär avhandlar ofta statliga övergrepp, mördare, naturkatastrofer och terrordåd. 

Dokumentären nämner visserligen Lasermannen (en dokumentär om honom var redan gjord vid tidpunkten) men det är mest smuputtrigt och framförallt intresserar sig Anton Berg för lokalsamhällets småbråk. 

Förutom några klipp med rabiata flyktingmotståndare får vi inte höra hur någon av dem tänkte. Inte heller de politiker som får en del kritik riktade mot sig hörs. 

Det jag faktiskt har svårast för - förutom ensidigheten - är den idylliska pianomusiken. Anton Bergs hyllningsreportage till hembygdens vänligt sinnade flyktingmottagare är en flopp. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar