lördag 31 oktober 2015

Utvisningen av familjerna Sincari

Premiär: 29 oktober 2015 (lyssna här)
Av: Sara Lundin
Inte mycket till story.

Medverkande: Diar Sincari, i dag 31 år, då 9 år, son till Rashid som var en de två bröderna Sincari som det i huvudsak handlade om, Åseles före detta kommunalråd Brage Sundberg, Kurdo Baksi, talesperson för kurder, prästen Roland Haglund, Åselebon Gunnel Linne, polisen Mats Figaro som var ansvarig för avvisningen.
Klipp: Statsminister Ingvar Carlsson, invandrarminister Leif "Blomman" Blomberg (S), rikligt med ljudklipp från tiden när Sincari (uttalas singjari) bor i kyrkan i Åsele samt från den våldsamma avvisningen.
Längd: 1h 39min
Liknande dokumentär: Polisrazzian mot Alsike kloster (2011)

Ytterst aktuell historia som utspelades under förra stora flyktingvågen (början av 90-talet) och som skildrar två kurdiska bröder, deras fruar och deras tio barn. De kommer till Åsele långt norr ut vilket illustreras väl i dokumentären.

Familjen uppger inte rätt identitet och ursprungsland när de söker asyl och efter några år i Sverige ska de skickas tillbaka. Tillbaka till ett Turkiet där kurder inte står särskilt högt i kurs. I Åsele visar kyrkan återigen upp sin vilja att hjälpa flyktingarna (precis som i Alsike) genom att ge dem mat och husrum.

Intervjun med Diar känns spännande. Jag vill veta mer om hur det gick för honom och resten av familjen efter avvisningen. Dokumentären fokuserar klart mest på tiden innan. Jag tror egentligen det hände mest efteråt, när majoriteten av familjen var tillbaka i Turkiet medan tre fortfarande var kvar i Sverige.

Partiet med själva avvisningen är bra. Mycket ljud, levande beskrivning.

I Läkartidningen har en av döttrarna intervjuats.5 kommentarer:

 1. Hur kan denna få en mick när Alsike kloster får utbränd mick? Alsike kloster är ju väsentligt mycket mer spännande, bättre intervjuer och mer action. Denna förtjänar asolut inte mer än en mick, kanske bör den rentav vara utbränd. Men alsike måste få bättre betyg?

  Eller? Vad gör denna på något sätt bättre än alsike?

  SvaraRadera
 2. Hej, jag måste först säga att mänga dokumentärer säkert förtjänar en omlyssning. Att ge en brinnande mick (jämförbart med när Aftonbladet ger minus) är inte så kul.

  Men som jag minns Alsike-dokumentären så är den relativt fattig ljudmässigt. Pratorna tar stor plats, ljuden är relativt få. Jag har också för mig att pratorna låter stressigt inlästa. Dessutom finns det en tendentiös ton i en del formuleringar, lite som om att poliserna är idioter och att nunnorna är änglar.

  Men jag tycker också att det är för lite action i denna dokumentär. Avvisningen kommer sent i dokumentären och så mycket mer spännande är det inte. Vi kommer inte familjen Sincari nära.

  Dessutom är denna dokumentär betydligt längre än Alsike.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så för att svara på frågan: Sara Lundins "avvisningsdokumentär" känns bättre producerad, bättre rytm i klippningen, snyggare och mer fyllig ljudbild samt mer nyanserad.

   Radera
  2. Rekommenderar dig att lyssna om Alsike, riktigt bra intervju med nunnan (vilket du även påpekar) samt en schysst bild från polisen.

   I övrigt, tacksam för svar! Bra jobbat med recensioner. Tror att veckans dokus är säsongens bästa..!

   Radera
  3. Tack Arvid, jag håller med dig om att veckans dokumentär om självmordet på Flashback är säsongens bästa. Än så länge. Hoppas någon ++++ eller möjligtvis +++++ ska dyka upp innan säsongen är över.

   Radera