torsdag 3 juli 2014

Ett år med finanskrisen

Premiär: 5 oktober 2009 (lyssna här)
Av: Daniel Värjö
En resa runt världen. 

Medverkande: Debattören Johan Norberg (gjorde sig känd genom sin nyliberala läggning), amerikanen Linda Kiel (som enligt producenten lever ett "sex and the city"-liv i New York), letten Ineses Lipka som drabbas av krisen, Börje Andersson, vd på Bäckströms mekaniska i Hofors samt en banktjänsteman på Island. 
Klipp: Kända politiker passerar revy: Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Sven Otto Littorin ("Det blir ett riktigt skitår"), George Bush och Barack Obama. Samt mycket ekonominyheter.
Längd: 1h 23min

Detta är ett P3 Dokumentär Special. Epitetet "special" har tyvärr blivit synonymt med "sämre".  

Den 15 september 2008 går Leyman brothers i konkurs. För många människor världen över innebär det att drömmen om det goda livet går åt helvete. Innan har man tagit lån till det mesta: köpa en lägenhet, studera på universitet, köpa värdepapper. Som idéhistorikern Johan Norberg säger: Pengar var billigt. Alla lånade. 

Sen gick räntan upp och man satt där med skitdyra lån. Lägenhet var för dyr. Studierna fick avbrytas. Länder skar ned på offentlig sektor - folk fick kicken. 

Det som är bäst med dokumentären är att Johan Norberg pratar tydligt, snabbt och med intelligens. Det ska sägas att man förstår ungefär vad som hände när krisen satte igång. Som en grundkurs i ekonomi. 

Reportern Daniel Värjö låter lite ledsen i de flesta dokumentärer han gör. Denna är inget undantag. Han pratar långsamt och nedstämt samtidigt som piano eller stråkar ljuder i bakgrunden. Han målar upp en dystopisk bild med sina ord - folk sparkas, medel skärs ned, regeringar krisar. 

Men intervjuerna passar inte in. Även ifall de intervjuade låter ledsna, som banktjänstekvinnan på Island, saknas det djup. Det känns som om att Daniel Värjö tagit material från en överbliven reportageintervju som ursprungligen var tänkt till Studio Ett eller P1 Morgon. Jag blir också förvånad över att det inte är han själv som gör intervjun. Det hörs en annan reporters röst men denne omnämns inte alls - varken på hemsidan eller i dokumentären. 

Jag får också för mig att ljudet har spruckit. Det låter burkigt och skär i mina öron vid flera tillfällen. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar