tisdag 15 juli 2014

Dammkatastrofen i Sevilla

Premiär: 22 juli 2012 (lyssna här)
Av: Manuel Cubas (hans sida på bloggenoch Johanna Langhorst
Well... Inte så kul. 

Medverkande: Miguel Ferrer, chef på ett biologicenter i Spanien, Bolidens miljöexpert Nicke Eriksson samt bolagets ekonomichef Carl Söderberg, Javier Cubus, chef för Doñana nationalpark som hotades av flodvågen samt Miljöpartiets Marianne Samuelsson. 
Klipp: Bolidens vd Anders Bylund, änkan till den man som varnade för att dammen skulle brista, nyhetsklipp. 
Längd: 1h 14min

Det är en dokumentär i satsningen "Världen" som belyser dramatiska händelser utomlands. 

I april 1998 brister - högst oväntat - en damm i södra Spanien, nära Sevilla. Kraftigt försurat vatten med höga metallhalter rinner i strid ström över den omgivande marken och hotar närliggande Doñana nationalpark. Parken har ett unikt djurliv och det är här som en majoritet av de svenska flyttfåglarna mellanlandar. 

Nu är vatten surt som svavelsyra på väg i hög fart. 

Vems var dammen? Jo, svenska gruvbolaget Boliden som hade en zinkgruva i den fattiga regionen. Men Boliden klarar sig från att göras ned i medier - av någon outgrundlig anledning. Istället blir det till en politisk såpa där politiker tävlade om att de låtsades bry sig - medan lokala krafter kämpar för att förhindra en annalkande katastrof. 

Har du hört talas om det? Inte jag i alla fall. 

Manuel Cubas och Johanna Langhorst, känd för att ha skrivit en bok om hur Tensta är negativt skildrat i medier, har gjort något så märkligt som en historia med Bolidens chefer som främsta offren. 

Det kanske är svårt att tro men inte en enda bonde eller markägare är intervjuade. De hörs inte heller i nyhetsklipp. Istället är det Bolidens miljö- och ekonomiansvariga som lägger ut texten om hur viktigt det var med sammanhållning och jävlar anamma när de skulle klara av att rädda omgivningen. 

Greppet kunde ha fungerat. Men när Miljöpartiets Marianne Samuelsson pratar om hur hon upplevde att bönderna upplevde katastrofen förstår jag att även dokumentärmakarna själva har velat ha med folket på gatan/grusvägen men att de misslyckats med det. Istället står en grå, svensk politiker och delar med sig av filtrerad andrahandsinformation. 

Jag gillar musiken som är i bakgrunden, den är från någon film jag känner igen. Manuel Cubas har tagit snygga bilder på några av de intervjuade som ligger på Sveriges Radios hemsida (klicka på blålänken överst i texten). 

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar