fredag 18 juli 2014

Enbomaffären

Premiär: 28 oktober 2012 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Sveriges egen häxjakt
på 'rödingar'. 

Medverkande: Spiondömde Hugo Gjersvolds son Stellan (som var åtta år när pappan fängslades), Birgit Engström, dotter till dömde Fingal Larsson, journalisten Tomas Bresky som skrev en bok om fallet och Norrskensflammans Alf Löwenborg. 
Klipp: Åklagare Werner Rhyninger läser sin slutplädering till TT-radion, den dömde Fingal Larsson och Hugo Gjersvold. 
Längd: 1h 19min

Detta måste vara den sista P3 Dokumentär Fredrik Johnsson gjorde (får kolla detta inom en snar framtid). Efter sju år och ett mycket stort antal ambitiösa dokumentärer har han vandrat vidare - till TV3:s Brottskod i första hand. Ett program han gör med Kristofer Hansson som han startade P3 Dokumentär med. 

Denna dokumentär handlar om det som ofta nämns som ett av de största rätthaverierna i svensk historia. Journalisten och kommunisten Fritiof "Bodenspionen" Enbom döms till livstids straffarbete år 1952 - samtidigt som häxjakten på kommunister i USA under McCarthy-perioden pågår som bäst. 


Fritiof Enbom år 1952. Foto: Pressens bild
Med sig i fallet tar han ett stort antal vänner som han som han pekar ut som medhjälpare. För flera av dem, samt deras familjer, blir konsekvenserna förödande. 

Dokumentären är snyggt gjord och böljar fram och tillbaka i hur man känner inför Enbom. Är han skyldig eller oskyldig? Och hur är det med Gjersvold och Fingal Larsson - är de oskyldiga? 

Intervjun med Birgit Engström, Fingal Larssons dotter, är fin och det parti hon pratar om björkarna är nästan ensamt värt lyssningen. "Problemet" med Fredrik Johnsson är att han brukar researcha sina dokumentärer minituöst vilket inte är fallet denna gång. Till viss del tar han rygg på journalisten Tomas Bresky vilket blir lite trist. 

Pratorna är ovanligt dåliga. Fredrik Johnsson låter inte som sig själv. 

Dömde Lilian Ceder, som var kär i Fritiof Enbom, talar ut i Aftonbladet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar