tisdag 29 juli 2014

Raset i Tuve

Premiär: 5 oktober 2008 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson (hans sida på bloggen)

Medv
"Jag måste söka hjälp!" 
erkande
: GT:s reporter Mats Wångersjö, brandingenjören Kjell Collstedt, Ingela Thorell och hennes 14-åriga dotter Annika, Anna-Stina Lindén som besöker sina föräldrar i Tuve. 

Klipp: Nyheter inklusive professorn i geologi Gösta Eriksson som berättar vad som hänt i marken. En del korta miljöljud från räddningsarbetet. 
Längd: 1h 6min

1977, norra Göteborg. Helt plötsligt tar ett jordskred med sig ett villaområde stort som 37 fotbollsplaner. 67 villor rasar samman och 9 personer mister livet

Jag ska inte avslöja exakt vad orsaken är men det är inte det första raset i området kring Göteborg. 

Dokumentären är koncentrerad. I princip sker jordskredet samtidigt som dokumentären börjar och efterspelet är inte speciellt långt även om en stund ägnas åt att diskutera orsakerna och förutsättningarna för husbyggande runt Göteborg. 


Från P3 Dokumentärs hemsida. Bilden från SVT.
I särklass bäst är den då 14-åriga Ingrid (som då troligen hette Thorell i efternamn) som ger en målande beskrivning av hur det kändes att stå i ett hus som bryts i två delar. Hennes tankar runt att hon håller på att bli galen är väldigt talande. "Jag måste söka hjälp", tänker hon. Och då är det inte räddningspersonal hon tänker på. 

Journalister brukar sällan vara roliga att lyssna på i P3 Dokumentär men här skildras en reporter som själv upplever en del saker när han försöker traska genom rasmassorna strax efter katastrofen. 

Dokumentären är föredömligt kort och ger sig inte ut på några långa utsvävningar i teorier eller historik. Det finns dock en kort passage, inklusive ett bra nyhetsklipp, om raset i Surte år 1950

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar