torsdag 17 juli 2014

Svenska kärnvapenprogrammet

Premiär: 30 mars 2008 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson
Oambitiöst. 

Medverkande: Historikern och militärexperten Wilhelm Agrell, teknikjournalisten Krister Larsson samt teknikern Nils Gyldén på Försvarets forskningsinstitut (FOI - då FOA). 
Klipp: Nyheter, från amerikanska journalfilmer om atombomber. 
Längd: 1h 15min

Sveriges alliansfrihet och neutralitetssträvanden har lett till ett antal galna saker när det gäller försvarspolitiken. Att vi, ett land med begränsade ekonomiska resurser sett till storleken på vår bruttonationalprodukt, skulle bygga en egen atombomb är en sådan sak. 

Kristofer Hanssons dokumentär låter välkände historikern Wilhelm Agrell - på ett medryckande och roligt sätt - berätta om hur staten gjorde för att hemlighålla forskningen. Teknikjournalisten Krister Larsson fyller i. 

Teknikern Nils Gyldén berättar historie från insidan då han var anställd på de som höll i tåtarna - FOI.  FOI gjorde sig känt härom året också när det kom fram att de hjälpte superdiktaturen Saudiarabien att bygga en vapenfabriken. Något som förnekades ihärdigt och ledde till försvarsminister Sten Tolgfors fall. 

Svenska Dagbladet skrev en artikel, "När folkhemmet smed planer på förintelsevapen", om det som dokumentären behandlar. 

Kristofer Hansson har gjort en dokumentär som ljudmässigt svänger - det är suggestiva bakgrundsljud och gott om arkivklipp (trots att historien aldrig cirkulerade i offentlighetens ljus).

Men storyn är knappast högexplosiv. Det finns ingen som ställs till svars. Två av tre gubbar i huvudrollerna pratar lite lojt om saken, endast Wilhelm Agrell är kul. Framförallt när han pratar om gröna gubbar från yttre rymden och folk som är politiska idioter. 

Framåt halva dokumentären är all spänning som bortblåst. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar