söndag 27 juli 2014

Almstriden

Premiär: 25 oktober 2009 (lyssna här)
Av: Sara Lundin (hennes sida på bloggen)


Fokuserat, livfullt. Brost är bra. 
Medverkande: Skådespelaren Johannes Brost som var med och stred för almarna, DN-journalisten Eva Hernbäck, miljögruppen Alternativ stads Göran Folin, arktitektstudenten Kjell Sundström som upptäckte att almarna skulle fällas samt Helene Gate på Alternativ stad. 
Klipp: En kvinna som skriker när almarna ska tas ned, ljudet från motorsågar som går loss på almarna samt ansvarigt borgarråd i Stockholm Paul Grabö som gör en suveränt snurrig intervju en timme in i dokumentären. 
Längd: 1h 13min

Välkommen till betongdjungeln i Stockholm. Downtown, i centrum, är det gott om stål, betong, asfalt, glas och cement. Klarakvarteret har jämnats med marken och betongförorterna växer upp som svampar ur marken. 

I detta läge, år 1971, tänker inte folket låta staden riva ned de ståtliga almarna som står i Kungsträdgården ett stenkast från Plattan/Sergels torg. Men staden backar inte - Paul Grabö tycker inte att de kraftiga protesterna indikerar något brett folkligt stöd. 

Men när de norrländska skogsarbetarna väl är på plats och ska sätta sågen i träden utbryter kalabalik. En av dem som skadas i kravallerna är skådespelaren Johannes Brost som berättar fint om händelserna när Sara Lundin intervjuar honom. Det är inlevelsefullt och med bra språkbehandling. 


Märket från motorsågen syns
fortfarande. Foto: Holger Ellgaard
Det fläskas på ordentligt med Bo Hanssons instrumentala proggklassisker "Sagan om Ringen" som bakgrundsmusik/"theme". Skivan kom året innan den stora striden om almarna stod. 

Det är överlag fint mixat med ljud som går in i varandra/mjuka övergångar. Sara Lundin kör en kvinna som skriker vid almbråket som en slags andra temalåt - det återkommer flera gånger och är riktigt snyggt. 

Det som drar ned mest är att inte en enda politiker, ansvarig tjänsteman eller ens någon typ av expert - som exempelvis en historiker - används för att skapa lite kritiska infallsvinklar.

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar