torsdag 17 juli 2014

Falklandskriget

Premiär: 29 juli 2012 (lyssna här)
Av: Martin Ezpeleta
Suveräna arkivklipp. 

Medverkande: John Fowler, lärare på Falklandsöarna, soldaten Michael Sullivan, Paula Reid, bodde på öarna under kriget, argentinske soldaten Viktor Altenberg, argentinaren Marcela Dardela och militären Stefan Holmqvist. 
Klipp: Guvenören på Falklandsöarna Rex Hunt, en radiopratare som får sin station övertagen av militär i direktsändning samt ett otroligt roligt personporträtt av Margret Thatcher signerat Sveriges Radios Ekoredaktion. Journalisten Robert Fox när han går i land med första brittiska styrkan.
Längd: 1h 27min

Vem ger sig in i ett krig om ett ön med 2 913 personer som saknar ekonomisk eller politisk vikt? Ja, en helgalen argentinsk militärdiktatur - och ett deppigt Storbritannien som suktar efter något kul att göra för (stormakts)självkänslans skull. 

74 dagars krig kostade 1 000 människors liv. De flesta dog när britterna sänkte Argentinas enda kryssningsfartyg General Belgrano. 

Dokumentären förtjänst ligger främst i arkivklippen. Det är en gedigen vända i arkivet och Ekot-klippet som beskriver hur järnladyn Margret Thatcher kommit till makten är en riktig pärla som gör mig lycklig. Tack Martin Ezpeleta för två saker: att du letade upp det och lyssnade på det - och för att du tog med det i dokumentären! 


Det tog tre veckor för de brittiska
soldaterna att ta sig till öarna. 
Vi får också höra en brittisk reporter som går i land på öarna tillsammans med första brittiska styrkan. Han rapporterar hela vägen från båten till land och gör det med intellektuell skärpa. Klippet när radiostationen övertas i direktsändning är också härligt. 

Det finns också en sekvens när britterna blir fångade och pepprade av argentinska bombflygplan som är bra med känsla och detaljer. 

Till bristerna hör att Martin Ezpeleta hoppar i kronologin och att han inte har med några öbor förrän mot slutet av dokumentären. Trots att de pratar om saker som hänt tidigare och således borde varit med tidigare för att förstärka närvarokänslan. 

Det största problemet förutom det är Martin Ezpeletas prator. Han tar konsekvent bort ljudet när det är dags att prata och det sänker tempot. Synd att det matas på med ljud titt som tätt men varje gång det är dags för Martin Ezpeleta blir det tyst som på kyrkogården. 

Den exekutiva producenten Amanda Rydman har massor av erfarenhet, varför har hon inte lagt på lite bakgrundsmusik? 

1 kommentar:

  1. Det finns många bra Brittiska dokumentärer. Styrkan med den här är mängden av Argentinska vittnesmål.

    SvaraRadera