söndag 29 oktober 2017

Intervju med P3 Dokumentärs producent Magnus Arvidson

P3-producenten Magnus Arvidson går till angrepp på bloggen. "Du ger för låga betyg", säger han i en exklusiv intervju. Dessutom avslöjar vad för dokumentärer som är på gång framöver. 

Magnus Arvidson har varit producent på P3 Dokumentär sedan förste januari 2017. Fram till när den här intervjun görs, i oktober, har han stått bakom sex stycken dokumentärer. 

– Jag har stor makt över hur en dokumentär låter i slutänden, säger han. 

Han är 39 år, förälder, bor i södra Stockholm. Han var jobbat som journalist i tolv år. Han gick samma utbildning som de flesta andra som gör dokumentärer för P3. Dramatiska institutet i Stockholm. 
Producent Magnus Arvidson (t.v.) med dokumentärmakaren
Martin Jönsson tillsammans i studion i Radiohuset.
På bordet syns kaffe och snus. Dom viktigaste ingredienserna
för att överleva den mytomspunna "redigeringspsykosen".
Dokumentären som mixas är "Nazistattacken i Kärrtorp".

Rutinerad radiomakare
Han har varit inne på Sveriges Radio i omgångar men främst har han gjort radio från olika produktionsbolag. Till största delen från bolaget Filt.

En dokumentär för SVT har han också hunnit med. 

Första gången han blev recenserad på bloggen var för drygt två år sedan när han gjorde sin första dokumentär för P3. Terrorplanerna mot Jyllandsposten. Bloggen gav den en trea. Kul om Säpospanare som äter morötter, bra intervju med satirtecknaren Kurt Vestergård, löd omdömet. 

I dag basar han alltså över det dagliga arbetet på P3 Dokumentär. Det tillsammans med Rosa Fernandez

"Ämnena får högsta betyg"
Han är mycket nöjd med med vad som produceras på redaktionen på andra våningen i Radiohuset i Stockholm. Ordet "enastående" återkommer flera gånger när han pratar om dokumentärerna som gjorts under året. Han är framförallt nöjd med vilka ämnen som redaktionen väljer att ta upp. 

– Ämnena som vi väljer är klockrena. Högsta betyg, säger han när bloggen ber honom att betygsätta det egna arbetet. 

Även P3 Dokumentärs intervjuer är han nöjd med. Nästa högsta betyg, en 4:a, blir det. Magnus Arvidson säger att bra intervjuer är väldigt viktiga. Det är en grundbult i konceptet P3 Dokumentär. 

– Lyssnarna vill höra huvudpersonerna berätta med egna ord. Lyssnaren ska kunna återskapa förloppet i sitt eget huvud. Som en film, säger han. 

Arvid Hallberg har gjort två dokumentärer som båda utmärks av väldigt bra intervjuer

– När han kommer hem med sitt material. Det är... säger han och låter imponerad. 

Något område där det finns förbättringspotential är arkivresearch. I nuläget ligger P3 Dokumentär på en 3:a, tycker han. 

P3 Dokumentär är Sveriges mest nedladdade podd. Ni jobbar mycket med relativt oprövade journalister som nyligen gått ur skolan. Hur är det?

– Är det så många nya verkligen? 

Magnus Arvidson tänker efter. Han inser att det ändå är rätt många. 

– Det är otroligt fantastiskt. Jag själv är ganska ny på redaktionen. Jag har gjort två dokumentärer för P3 innan jag fick jobbet som producent. Det är en joyride. Jag får vara med och utforska formatet och det blir att man utforskar det tillsammans. 

Han berättar att dom har kurser och work shops för nya medarbetare. Dokumentärmakarna Måns MosessonIda Lundqvist och producenterna Robert Barkman och Rosa Fernandez har varit inne och delat med sig av sin kunskap. 

Hur mycket makt har du över vilka dokumentärer som ska produceras?

– Jag är en röst av sju, åtta stycken på dokumentärredaktionen. Vi träffas en gång i månaden och bestämmer vilka som ska göras. 

Hur mycket makt har du över hur en dokumentär låter i slutänden?

– Jag tycker att jag har stor makt. Det är reportern/dokumentärmakaren som gör intervjuerna och kan historien bäst, men vi har en dialog och jag är med och styr. Jag är en gatekeeper, till exempel att de intervjuade ska få med sina bästa argument. Jag känner att P3 Dokumentär har en viktig samhällsfunktion. Det vi gör påverkar hur folk tänker runt vissa ämnen, till exempel dokumentären om mordet på John Hron

När har du tagit dig som mest makt? 

– I dokumentären om Annika Östberg kom jag in på slutet. Jag tycker att jag hjälpte till att få en bra balans. Kollegan till den mördade polisen fick mer plats. När det gäller dopningsskandalen i Lahtis tog vi en extravända och kontaktade finska medier och fick fram en bra intervju med huvudtränaren från arkivet. Då fick vi en ny bakgrund till skandalen. På dokumentären om gängskjutningen på Vår krog och bar var jag med en vecka på slutet. Dom behövde en ny blick på det extremt komplexa material. Det var andra gången P3 Dokumentär gjorde en serie och vi kände att vi ville ta det ett steg vidare från Hugo Lavetts historia om mordet på Therese Johansson Rojo som var första serien. 

"Det är en ära att bli intervjuad
av bloggen", säger Magnus Arvidson.
Men. "Du ger för låga betyg."
Foto: Sveriges Radio
En vecka låter inte så mycket, hur mycket hann du påverka?

– Man hinner rätt mycket. Vi jobbade stenhårt. Vi förenklade och renodlade. Det var starka intervjuer av Karwan Faraj i botten och bra producerat av Rosa Fernandez. Programmen har haft otroligt många nedladdningar, säger Magnus Arvidson. 

Du tycker det är en ära att bli intervjuad av bloggen. Varför?

– Alla som gör P3 Dokumentär kollar bloggen. Den är unik. Man kanske inte tänker på det precis när när man gör dokumentären, men man vill ha fyra eller allra helst fem mickar. Men fem mickar är i princip omöjligt. Hur många har fått det? 

16 av 242. 

– Jag trodde det var färre. Det är bra att någon ser på dokumentärerna utifrån, granskar dom. Det är konsumentupplysning att det finns en lista. Den som är nyfiken kan börja med att lyssna på dom som fått högst betyg. 

Magnus Arvidson upptäckte bloggen när han själv gjorde sin första P3 Dokumentär. Efter några dagar googlade han för att se vad som skrivits om den. Då dök bloggen upp. 

– Jag minns inte vad betyget blev... 

Terrorplanerna mot Jyllandsposten fick en trea. 

– Okej. Hur kom det sig att bloggen startades?

En vän till mig berättade att han lyssnat på dokumentären om Stureplansmassakern 20 gånger. När jag själv lyssnat på den insåg jag att det fanns en ganska stor hajp runt dokumentärerna. Folk rankade dom på olika forum. Det fanns många lyssnare som var fanatiska. 

– Vi har en kille som hört av sig och sagt att han somnat till Militärligan (som sändes sommaren 2006) varje kväll sedan den sändes. Vi får väldigt mycket respons. Tack för den nya dokumentären, skriver lyssnare varje gång när en ny kommer. Jag vet inte om det är så för DN Söndags prenumeranter också. Varje gång bilagan dimper ned så skriver dom och tackar redaktionen. 

Kan du känna innan vad en dokumentär ska få för betyg av bloggen?

– Nej. Men jag tycker ibland att det sätts för låga betyg. Stenbergapyromanen var för lågt. 

Den fick en tvåa. Mest för att det fantastiska förhöret från rättegången med pyromanen inte var med i anslaget. 

– Vi hade med honom tidigare i en version. Men vi tyckte det förstörde mystiken. Det var väldigt bra jobbat av Martin Jönsson att få tag på rättegångsljudet. Det var någon som hade sparat dom där ljuden. Dom hade aldrig spelats upp.  

Vad har ni för storys på gång framöver? 

– Jag får inte avslöja något specifikt. Men jag kan ge ledtrådar. Minst en dokumentär framöver kommer att handla om nazism i Sverige. En annan kommer att handla om ett väldigt känt mordfall på en kvinna i Göteborg. En kommer att handla om ett väldigt stort kriminellt gäng i Stockholmstrakten, säger producenten Magnus Arvidson.

Bloggen bad honom att lista sina fem favoritdokumentärer som P3 gjort. Högst en fick vara från hans egen tid som producent. Utan inbördes ordning, levererade han följande. 

Slaget om Mostar av Arvid Hallberg. "Hela kriget på Balkan fångat med hjälp av röster från två olika sidor av en bro. Intervjuer när dom är som bäst." 

Mordet i Keillers park av Ida Lundqvist. "Ett meningslöst brott och en bottenlös sorg hos en man som förlorar sin älskade. Gåtan hålls vid liv genom hela programmet och det går inte att sluta lyssna. Geniala texter och berättandet är svårslaget."

Gåtan Björkegren av Anton Berg. "En underbar historia om en man som satsar allt på det glada livet men som någonstans helt går bort sig och försvinner. En deckargåta utan lösning av en av dom stora berättarna i Sverige, P3 dok-legenden Anton Berg." 

Södermannen av Emma Janke. "Upprörande skandal om en sexförbrytares våldsväg genom det svenska folkhemmet. Varför stoppades han inte? En av många viktiga och drabbande dokumentärer om sexuallbrott av Emma Janke." 

Nazistattacken i Kärrtorp av Martin Jönsson. "P3 Dokumentär när det är som bäst. Huvudpersonerna i ett rättsfall som själva berättar vad som hänt. Martin Jönsson får båda dömda från Nordiska motståndsrörelsen och Antifascistisk aktion att tala ut och tillsammans med tidigare opublicerat material från polisen får vi höra ljud från nazisternas egna filmupptagningar under attacken."  

Detta är bloggens femte intervju med personer som jobbar med P3 Dokumentär. 

6 augusti 2016: Laura Wihlborg om Värstingresan
15 januari 2015: Sara Lundin om Fallet Linda Chen

/


Johan Nordström

3 kommentarer:

  1. Det är ju IG att inte fråga producenten vilken som är hans favoritdokumentär all time!

    SvaraRadera
  2. Hej! Lustigt att du skrev detta. Några dagar efter att jag gjort intervjun skickade jag faktiskt iväg ett mejl till honom och frågade just detta. Jag återkommer med hans svar!

    SvaraRadera