måndag 28 juli 2014

Skotten i Ådalen 1931

Premiär: 30 oktober 2011 (lyssna här)
Av: Sara Lundin (hennes sida på bloggen)


Ett viktigt dokument. 
Medverkande: Britta Wallin och Ernst Eriksson som förlorade sin far Viktor när han sköts ihjäl i Ådalen, Göte Jönsson - då 13 år och vittne till massakern i Ådalen, Barbro Johansson, ögonvittne som var 12 år vid händelsen, forskaren Roger Johansson som skrivit om massakern. 
Klipp: Polisen Janne Sundin som tycker det är idiotiskt att ta upp strejkbrytare till röda Ådalen. 
Längd: 1h 29min

Den svenska fackföreningsrörelsens viktigaste ögonblick. Eller för att säga det med dokumentärsskaparen Sara Lundins egen formulering: "En blodig kloss i det svenska folkhemsbygget."

Det handlar om Kristi himmelsfärd år 1931. Börskrisen år 1929 har slagit till på bred front - depression är på väg att få grepp om världen. I Ådalen i Norrland är arbetslösheten extra hög och genom strejker försöker arbetarna att vinna mark mot arbetsgivarna. Men arbetsgivarna tar in strejkbrytare, så kallade svartfötter, för att hålla igång skeppandet av pappersmassa. 

En dag tågar tusentals med arbetare mot hamnen där strejkbrytarna håller till. Men militären sätter stopp för det. Eira Söderberg, 20 år, Erik Bergström, 31 år, Evert Nygren, 22 år, Sture Larsson, 19 år och Viktor Eriksson, 35 år, dödas. 


Några minuter innan skotten faller.
Foto: Sten Sjöberg/IBL
Sara Lundin har en fin röst och är behaglig att lyssna på. Hon lotsar lyssnaren långsamt genom händelserna. Bäst är två ögonvittnen - Göte Jönsson och Barbro Johansson - som bara var 13 respektive 12 år när skotten föll och finns förmodligen inte i livet så länge till. Deras röster och vittnesmål är verkligen en gåva. 

Som vanligt med Sara Lundin så är hon ointresserad av maktens perspektiv. Ingen militär, politiker eller arbetsgivare finns med bland de intervjuade. Så för att vara en tämligen ensidig dokumentär är det lysande. 

När det kommer till arkivklippen är jag frågande. Vid tidpunkten har Sveriges Radio sänt i sex år och har två nyhetssändningar varje kväll. Men så vitt jag hör så är det inte ett enda nyhetsklipp från tidpunkten med. 

Mer att läsa på bloggen

Alla dokumentärer sorterade efter betyg
Alla kändisar i P3 Dokumentär.
Alla dokumentärer sorterade efter ämne
Bästa intervjuerna – hela listan. 
Alla producenter sorterade efter betyg
Årtalet – listan över alla år som behandlas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar