lördag 30 september 2017

Gisslandramat i Hallsberg

Premiär: 13 september 2017 (lyssna här)
Av: Jennifer Rochette
Producent: Lasse Truedsson
Högt tempo om
tre galningar.

Medverkande: Trafikanten Niclas Larsson som blir skjuten i ansiktet när han stöter på trion, Malin Flysjö som kidnappades, Ingemar Johansson, chefen för piketen hos polisen, flerbarnspappan Fredrik Jarekull som får sin fru Kristina kidnappad (hon hörs i klipp från TV3-programmet).
Klipp: De tre gisslantagarna (Sonny, Yusuf och Theo) hörs i olika klipp, bland annat i ett ambitiöst program i TV3, "En resa i våld" (ett specialprogram från "Efterlyst" - som sågas jäms fotknölarna i denna DN-artikel), om gisslandramat. Larmsamtalet från den svårt knivskurne Fredrik Jarekull.
Längd: 1tim 9min
Liknande dokumentärer: Polismorden i Malexander av Fredrik Johnsson (2008)

Vad händer när tre beväpnade narkotikapåverkade unga män ger sig iväg på en roadtrip genom västra Sverige år 1995? Ett totalt kaos för alla de möter. Kidnappningar, folk som skjuts i huvudet, drogorgier och ett våldsamt slut i Hallsberg i Örebro län.

Två av männen är från Stockholm och den tredje är från Skövde i Västergötland. De känner varandra efter att ha varit inne i ungdomsvårdssvängen på grund av deras drogproblem och kriminalitet. Jag minns Aftonbladets bild från upplösningen. Sonnys ben viks åt fel håll när han skjuts ned av polisen.

Läs merAlla dokumentärer – från bäst till sämst

Det finns likheter med Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelssons vansinnesfärd genom Sverige några år senare. Skillnaden är att Sonny, Yusuf och Theo saknar ideologi (Olsson-gänget var övertygade nazister), de är "bara" drogpåverkade. Som genom ett mirakel dör ingen av dom som stöter på Theo, Josef och Sonny – i Malexander mördades två poliser.

Dokumentärens främsta förtjänst är intervjuerna med offrena. Fredrik Jarekull får besök hemma på gården. Huggs ned och får sin fru kidnappad. Vi hör både honom och henne berätta om skräcken. Även Malin Flysjö är bra.

Jag har svårt för det dramaturgiska greppet som används flitigt i "Gisslandramat i Hallsberg" som innebär att det sker en nedräkning till programmets klimax. "Nu är det bara tre timmar kvar tills trion kommer att..." Sen upprepas det senare. "Nu är det bara fem minuter kvar tills..." Till bristerna hör också en mekaniskt inläst prata och ljud som saknas ("bilen kör iväg i en galen fart" blir uppläst, men det finns inga ljud för att illustrera det).

1 kommentar:

  1. Jag lyssnade på p3 dokumentären om händelserna 1995 och programmet var av högsta kvalitet. Berättarrösten samt soundtracket och produktionen var alltihopa på topp!. En resa i våld dokumentären är ju bortplockad ifrån SVTplay men jag skulle ändå gärna se programmet om händelserna om det är möjligt. Mvh en nöjd lyssnare.

    SvaraRadera