tisdag 15 juli 2014

Fallet Dagmar Hagelin

Premiär: 6 december 2006 (lyssna här)
Av: Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson
En historia utan lyckligt slut. 

Medverkande: Försvunne Dagmar Hagelins pappa Ragnar, argentinske vänsteraktivisten Liliana Pellegrino som kidnappades och satt i samma tortyrcenter som Dagmar samt diplomaten Karl-Anders Wollter (storebror till skådespelaren Sven Wollter).
Klipp: Ragnar läser upp ett brev till sin misstänkt mördade dotter Dagmar, nyhetsklipp med bland annat statsminister Ola Ullsten. 
Längd: 1h 24min

Det kan vara en av de mest gripande historierna i svensk utlandshistoria - bortsett från flodvågen och några till. 

17-åriga Dagmar Hagelin, svenskargentinska som vuxit upp i Argentina, är på väg hem till sin vän. Men vännen har blivit bortförd av en argentinsk dödspatrull och när Dagmar Hagelin möts av militärer springer hon. 

Hon skjuts ned och förs levande till ESMA - det ökända militärfängelset i huvudstaden Buenos Aires. Vid tidpunkten, slutet av 70-talet, pågår en massiv kampanj mot landets oppositionella - framförallt vänsteraktivister. 

Dagmar Hagelin är inte en av dem - att hon förs med är ett misstag. Men Dagmar kommer aldrig att återses igen. 


I ett åtal radas försvunna argentinare upp.
Dagmar Hagelin försvann 26 januari 1977. 
Även diplomatiskt är historien spännande. Dagmar Hagelins pappa Ragnar kan inte hålla tyst och låta den tysta diplomatin ha sin gång. Istället blir medier djupt engagerade i frågan vilket eventuellt försvårar situationen. Den argentinska ledningen har nu världens ögon på sig och förnekar benhårt att ha något att göra med fallet. 

Dokumentären inleds starkt, och intervjun med både Ragnar och Liliana Pellegrino är bra, men lider av en svacka efter halva. Det är inte bara diplomatin som går trögt - det gör även storyn. Mot slutet läser Ragnar upp ett brev till sin försvunne dotter och Kristofer Hansson och Fredrik Johnsson har inte sparat på kreativiteten i ljudmixningen. Det är läckert. 

Boven i dramat är "den blonde dödsängeln" Alfredo Astiz som kom att åtalas i ett antal länder för att ha fört bort/mördat deras medborgare. Han dömdes till slut år 2011 till livstids fängelse. 

Hade jag haft en bazooka och en AK47:a hade jag åkt över till Argentina och rensat upp lite. Och åtminstone hämtat fram Dagmar Hagelins kropp som hennes pappa så gärna vill se. 

På Sveriges Radios hemsida finns många klipp om fallet

Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar