måndag 7 juli 2014

JAS-projektet

Premiär: 23 mars 2008 (lyssna här)
Av: Fredrik Johnsson (hans sida på bloggen)
Flygplanet var inte kört. 

Medverkande: "Mr Jas" Tommy Ivarsson, nedrustningsivraren Maj-Britt Theorin (S), Chefsflygaren i JAS 39 Gripen-projektet Stig Holmström, reportern Jan Scherman. 
Klipp: Jag behöver bara säga en sak. "Nej. Shit… Shit… Shit… Satan… Helvete. Jävlar. Han dog. Jävla JAS… Det är kört alltså… Det är kört det är flygplanet. Det är bara kört. Det är kört… fan… helvete. Skippa JAS." Så låter en person som bevittnar flygplanskraschen under vattenfestivalen 1993. I övrigt finns klipp med Carl Bildt, försvarsminister Anders Björk, Olof Palme samt förre JAS-ivraren Gunnar Lindström som fångas på en hemlig bandinspelning. 
Längd: 1h 25min

Det är först när jag hör Fredrik Johnssons dokumentär om JAS-projektet som jag förstår varför det fascinerar så många. För det första är snabbflygande attackflyg spännande i sig. Det krävs stor kunskap om aerodynamik, material, vapen och elektronik. Med andra ord - att bygga ett avancerat militärt attackflyg är ultrasvårt. 

Inte nog med det: dessutom finns intressen i det militärindustriella komplexet som måste vårdas ömt medan pengarna försvinner upp i rök och tiden går. 

Tyvärr lyckas inte Fredrik Johnsson denna gång. För det första hittar han ingen bra ingångsvinkel på att knäcka det militärindustriella komplexets envetna dementier. Att det var just Janne Scherman (senare känd som TV4:s enväldige härskare) som stod och filmade när jordfräsen provades i Linköping år 1999 är en kul detalj men Janne Schermans framträdande i övrigt är tungfotat. För vad fick han stora Journalistpriset? 

Med tanke på att andra länder köpt och hyr JAS, har affären varit lönsam? Om det säger Fredrik Johnsson intet. 

Sen kan man ju bli irriterad på att Fredrik Johnsson (och många andra på P3 Dokumentär) verkar tycka om att säga "men för att förstå den händelsen måste vi gå tillbaka i historien" och sen kommer den obligatoriska tillbakablicken. Hade de klippt in en 70-talslåt så hade vi ju fattat att vi åkt tillbaka i tiden - men producenterna på P3 Dokumentär envisas med säga frasen i program efter program. 

I övrigt är det bra klippt, bra bakgrundsmusik (lite 80-tal så där, rätt softish) och intervjuerna är överlag bra. 

En bra film på kraschen vid Vattenfestivalen år 1993 nedan. Först privat film och sedan klipp från TV4:s nyhetssändning.




Följande film innehåller båda JAS-krascharna. Med citatet jag återgett i början. "Det är kört det här flygplanet."



Mer

Alla dokumentärer sorterade efter betyg

Alla kändisar i P3 Dokumentär.

Alla dokumentärer sorterade efter ämne

Alla producenter sorterade efter betyg

Alla dokumentärer sorterade efter årtal

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar